Κυριακή
25 Ιανουαρίου 2026

Λοβέρδος στο «Κ»: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μην μετατραπεί σε δεκανίκι

Πολιτική
«Να είμαστε έτοιμοι για εκλογικό αιφνιδιασμό» - Τι λέει στο «Καρφί» για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος

«Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δικαιούται να γίνει και πάλι ένα μεγάλο και χρήσιμο για τις εξελίξεις του τόπου πολιτικό κόμμα και να μην μετατραπεί σε δεκανίκι κανενός»

«Ένα σοβαρό κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να έχει πάντα κατά νου έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό αιφνιδιασμό και να ετοιμάζεται να τον αντιμετωπίσει όχι με ηττοπάθεια αλλά με τις καλύτερες εκλογικές προϋποθέσεις», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο «Καρφί του Σαββατοκύριακου». 

Συνέντευξη στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα, σημειώνει ότι θα πρέπει να αλλάξει ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων και πως το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δικαιούται να γίνει και πάλι ένα μεγάλο και χρήσιμο για τις εξελίξεις του τόπου πολιτικό κόμμα και όχι δεκανίκι. Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη νέα διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει ότι ακόμα και σε περιόδους πολέμων, σε πολλές χώρες, οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν παρέλειπαν να προετοιμάζουν και την επόμενη ημέρα.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη δεύτερη φάση της πανδημίας; Κατά τη γνώμη σας, ποια κυβερνητικά λάθη οδήγησαν στο νέο καθολικό lockdown; 

Η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας ενήργησε με καθυστέρηση. Τα μέτρα και για την υγεία και για την οικονομία ήταν και κυρίως παραμένουν θεραπευτικά και ελαχίστως προληπτικά. Όλοι περιμένανε την έλευση του δεύτερου κύματος. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν.

Η Κυβέρνηση περίμενε παθητικά. Γι’ αυτό δεν έγιναν νωρίτερα προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, δεν κλείστηκαν συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές από το καλοκαίρι για την περίπτωση που θα χρειαζόταν,  δεν έγιναν εγκαίρως περισσότερα και αποτελεσματικότερα test, δεν ελήφθησαν εγκαίρως περιοριστικά μέτρα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Αν κάτι απεχθάνομαι στην πολιτική είναι ο λαϊκισμός.

Γι’ αυτό και ασκώ πάντοτε σκληρή αλλά υπεύθυνη και δίκαιη κριτική. Αυτό, λοιπόν, που χρεώνω στην κυβέρνηση είναι η καθυστέρηση στο να προλάβει, στο μέτρο του δυνατού, την εμφάνιση και στη συνέχεια τη γιγάντωση του δεύτερου κύματος του φονικού ιού. Ελπίζω να μην υπάρξει τρίτο κύμα, αλλά εάν υπάρξει στις αρχές του νέου έτους η Κυβέρνηση να μην αιφνιδιαστεί αδικαιολόγητα για μια ακόμη φορά. 

 Στα ελληνοτουρκικά, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς βλέπετε να εξελίσσονται το επόμενο διάστημα οι ήδη τεταμένες σχέσεις μας; Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην «επίθεση» που δέχεται η χώρα;

Είναι αναντίλεκτο ότι η στάση της Τουρκίας σε όλα τα ζητήματα, από την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, την αποσταθεροποιητική ανάμειξή της στη Συρία, στη Λιβύη, το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, τη διένεξη Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν, την υπόθαλψη ακραίων ισλαμιστικών ομάδων, έως την τελευταία πραξικοπηματική επέμβαση στα Βαρώσια, συνιστά στάση «κράτους -ταραξία».

Είμαι ο πρώτος στην Ελλάδα που χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο και σωστά έπραξα.  Η Τουρκία  είναι πια επιθετική και όχι απλώς προκλητική. Η Ελλάδα από την πλευρά της πρέπει να συνεχίσει να καταδεικνύει τις αποσταθεροποιητικές παρενέργειες της Τουρκίας και να επιδιώκει να διαμορφώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρύτερους συμμάχους μας πολιτικές με αποτρεπτικό χαρακτήρα. Τέτοιες πολιτικές είναι δύο ειδών.

Αφενός, η ισχυροποίηση του μετώπου Γαλλίας, Εμιράτων, Αιγύπτου και Ελλάδας στον αμυντικό τομέα, μιας συμμαχίας που η Τουρκία φοβάται, κι αφετέρου, η επιβολή κυρώσεων με οικονομικό περιεχόμενο από την ΕΕ στην οικονομικώς παραπαίουσα Τουρκία, κάτι που η Τουρκία προσπαθεί με λοβιτούρες να αποφύγει.

Εκτιμάτε πως υπάρχει ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης, εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2021;

Το μέσο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι γνωστό ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί, καλώς ή κακώς, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός. Συνεπώς, είναι νωρίς να κάνουμε τέτοιες εκτιμήσεις από τώρα. Ένα σοβαρό κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει, ωστόσο, να έχει πάντα κατά νου έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό αιφνιδιασμό και να ετοιμάζεται να τον αντιμετωπίσει όχι με ηττοπάθεια, αλλά με τις καλύτερες εκλογικές προϋποθέσεις.

Χωρίς να ξεχνά, πως οι επόμενες εκλογές, οι πρώτες, αν γίνουν δύο, θα έχουν ως σύστημα την απλή αναλογική. Άρα, θα υπάρχουν αφόρητες εκλογικές πιέσεις σε όποιο κόμμα δεν έχει καταλάβει ποιά ατμόσφαιρα το περιβάλλει. Δεν έχω αποφύγει κανένα ερώτημα στην πολιτική μου διαδρομή, αλλά νομίζω πως αυτή η εκλογική συζήτηση στην παρούσα φάση δεν αφορά τους πολίτες.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για το ΚΙΝΑΛ; Είναι μονόδρομος πια ένας ρόλος παρόμοιος με αυτόν του κόμματος Γκένσερ στη Γερμανία; 

Είμαι πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή του αγώνα εδώ και αρκετά χρόνια. Το έχω ζήσει ως υπουργός στις κυβερνήσεις του και ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο σημερινός του ρόλος δεν μας αρκεί. Ο καλώς εννοούμενος κομματικός μας εγωισμός τραυματίζεται. Πρέπει να αλλάξουμε το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δικαιούται να γίνει και πάλι ένα μεγάλο και χρήσιμο για τις εξελίξεις του τόπου πολιτικό κόμμα. Στο χέρι μας είναι να περπατήσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Η μετατροπή μας σε δεκανίκι συμφέρει τα δυο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα, αλλά όχι τον λαό. 

Θεωρείτε πως οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο του 2021, νωρίτερα ή αργότερα, όπως πρότεινε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός σας;  Όπως μάλιστα πρώτο αποκάλυψε το «ΚΑΡΦΙ», ήδη ενημερώσατε την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και σειρά βουλευτών και στελεχών του κόμματος για την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε την ηγεσία του κόμματος. Για ποιο λόγο επιλέξατε να κινηθείτε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Πάντοτε γίνονταν και πάντοτε θα γίνονται συζητήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι εξωτερικές συνθήκες. Ακόμη και σε περιόδους πολέμων, σε πολλές χώρες, σε όλες σχεδόν, οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν παρέλειπαν να προετοιμάζουν και την επόμενη ημέρα.

Σήμερα που ο ελληνικός λαός αγωνιά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όποιος εισάγει στον δημόσιο διάλογο οποιοδήποτε ζήτημα διαφορετικό από αυτά, δεν προσφέρει.

Στο εσωτερικό τους τα κόμματα ξέρουν και μπορούν να σκέφτονται το μέλλον τους. Όμως, στη δημόσια συζήτηση όλα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους! Τώρα δίνουμε τη μάχη με την Covid - 19. Και παλεύουμε να νικήσουμε.

* Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γκαρά: Ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση

«Εμείς από τις δημοσκοπήσεις και από τις ποιοτικές μετρήσεις βλέπουμε ότι η κυβέρνηση χάνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη δυναμική της. Και αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές της...

Επίσκεψη του Κώστα Σκρέκα στην Πρέβεζα (Photos)

Με σταθερό προσανατολισμό στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιφέρειας και στη διαρκή επαφή με τις περιφερειακές οργανώσεις της Παράταξης, ο Κώστας Σκρέκας, επισκέφτηκε την Παρασκ...

Χουρδάκης: «Το Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να λειτουργεί με υποσχέσεις και καθυστερήσεις»

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας, Μιχάλης Χουρδάκης, αναδεικνύοντας τις σοβαρές και συνεχιζόμεν...

Φόρτωση άρθρων...