Τρίτη
23 Ιουλίου 2024

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει θέμα με τον Μάκη Βορίδη - Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τους υφυπουργούς

«Πράγματι δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη στάση που προανήγγειλε πως θα τηρήσει ο υπουργός Επικρατείας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ. Όπως διευκρίνισε ο Παύλος Μαρινάκης δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για υφυπουργούς που θα διαφοροποιηθούν.

«Οι βουλευτές κατά παράδοση αντίστοιχων ψηφοφοριών που αφορούν νομοσχέδια δικαιωμάτων θα ψηφίσουν κατά συνείδηση χωρίς την ύπαρξη κάποιας κομματικής πειθαρχίας. Από εκεί και πέρα οι συμμετέχοντες στο υπουργικό συμβούλιο έχουν μία αυξημένη θεσμική υποχρέωση λόγω του ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο. Χθες έγινε μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πολύ σημαντικά θέματα, ένα εκ των οποίων και το νομοσχέδιο της ισότητας στο γάμο. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Ο κ. Βορίδης διατύπωσε τις διαχρονικές του απόψεις τις οποίες είχε και πριν αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοαφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας. Από εκεί και πέρα δήλωσε ότι θα απέχει στηρίζοντας συνολικά τις επιλογές της κυβέρνησης. Πράγματι δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη. Από εκεί και πέρα είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση του κάθε βουλευτή είτε είναι υφυπουργός, είτε δεν είναι. Να δούμε πως θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία. Δεν μπορώ και να γνωρίζω ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού. Ας περιμένουμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις δηλώσεις για αποχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω γι’ αυτό. Ο κάθε υπουργός υφυπουργός τοποθετείται με βάση τη συνείδησή του». Πρόσθεσε πως όσα έχει πει έως τώρα η κυβέρνηση για το θέμα ισχύουν και πως «όταν υπάρχουν περαιτέρω πράγματα προς ανακοίνωση εδώ θα είμαστε για να τα ανακοινώσουμε και να τα σχολιάσουμε».

«Το νομοσχέδιο εισάγει την ισότητα στον γάμο»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, Άκη Σκέρτσο. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. Όπως πρόσθεσε, αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Ανέφερε επίσης ότι την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. «Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες Γονέας 1/ Γονέας 2 και δεν τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης».

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε την σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι υπάρχει σεβασμός στις θέσεις της Εκκλησίας, καθώς και στον διαχρονικό της ρόλο στην κοινωνία. «Θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας με σεβασμό στις απόψεις της Εκκλησίας», απάντησε.

Ρωτήθηκε επίσης, για τη βάπτιση παιδιών ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις από την Εκκλησία: «Στόχος μας είναι η προστασία των παιδιών. Δεν θέλουμε να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, και δεν αναφέρομε στη θέση της Εκκλησίας αλλά στην νομοθετική πρωτοβουλία. Πάγια άποψή μας είναι η προστασία των πολιτών. Τα ζητήματα αυτά αφορούν την Εκκλησίας. Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της Εκκλησίας. Δεν θα μας διχάσει το νομοσχέδιο. Με καλή θέληση δεν θα υπάρχει κλίμα διχασμού στην κοινωνία», απάντησε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης: Φαίνεται μια διαφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από καλοκαίρι σε καλοκαίρι

Στη διαφορετική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Αρχικά, ο κ. Μαρινάκης εστίασε στα πεπραγμένα τη...

Ζέττα Μακρή: Με το πρώτο κουδούνι θα έχουν ολοκληρωθεί 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Τις επόμενες μέρες δρομολογούνται 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με επιλογή από τους πίνακες του ΑΣΕΠ. «Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό που ικανοποιεί τους εκπαιδευτι...

Φόρτωση άρθρων...