Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις φωτιές ξεκινά η πολιτική χρονιά

Πολιτική

Ανέκαθεν οι πυρκαγιές αποτελούσαν αφορμή έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Το πύρινο μέτωπο που απειλεί δεκάδες περιοχές, ακόμα και την Πάρνηθα, φαίνεται πως αποτελεί, με μια πρώτη ανάγνωση, το πρώτο πεδίο μετεκλογικής σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πρώτα η Κουμουνδούρου και μετά η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσαν πως επιθυμούν να φέρουν τον πρωθυπουργό στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Το βασικό θέμα θα είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και ο σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας.

Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως δεν θέλει να «βυθιστεί» μέσα στις εσωκομματικές του διαδικασίες για την εκλογή προέδρου βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ δείχνει πως μπαίνει επιθετικά στην νέα πολιτικά χρονιά και δεν επιθυμεί να αφήσει καθόλου χώρο στην Κουμουνδούρου. Το αντίστροφο, άλλωστε έγινε με την κάθοδο του καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας. Πρώτα η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε πως θα φέρει δική της νομοθετική πρωτοβουλία και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως θα προβεί σε ανάλογη ενέργεια.

Όλα δείχνουν πως τα δυο κόμματα ενόψει και των δημοτικών εκλογών δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω στην αυγή της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία να επικαλείται το επιτελικό κράτος όταν απανθρακώνονται άνθρωποι και όταν από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη κάηκαν στη χώρα περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης.

Η κριτική θα είναι σκληρή και επιθυμούν να κορυφωθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μειονέκτημα της μη παρουσίας του εκλεγμένου του αρχηγού, ενώ αντίστροφα το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον τον Νίκο Ανδρουλάκη στα έδρανα της Ολομέλειας. Ο «διαγκωνισμός» των δυο για το ποιος θα συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένος. Κοινό μέτωπο απέναντι στην πλειοψηφία θα υπάρχει, αλλά ο καθένας τους θα επιχειρεί να δείξει «ποιος έχει τα πιο κοφτερά δόντια».

Στη πρόκληση να δοθούν απαντήσεις στη Βουλή η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» και όλοι αναμένουν την πρώτη πολιτική σύγκρουση μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε πως «την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό "ακτιβισμό".

Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων». Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος τύπου, Στέργιος Καλπάκης, απάντησε πως «το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης σύρεται πίσω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και έναν ολόκληρο μήνα για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αίτημα που επανέλαβε και σήμερα, για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είναι "πρωτοβουλία Μητσοτάκη"».

Από την κυβέρνηση τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν ανεβάσει στο φουλ τις μηχανές, καθώς τα νέα δεδομένα που προκαλούν και οι φωτιές θα αποτελέσουν «προίκα» που θα πάρουν μαζί τους οι πολιτικοί αρχηγοί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση στα επιτεύγματά της στην οικονομία και να μην έχει μείνει καμία «σκιά» από τις πυρκαγιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ο νέος πρόεδρος να πραγματοποιήσει μια πανηγυρική πρώτη εμφάνιση στις 17 Σεπτεμβρίου στη συμπρωτεύουσα κάνοντας ένα ουσιαστικό restart και ο Νίκος Ανδρουλάκης να σηματοδοτήσει την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στο «γκρουπ» των μεγάλων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Φοίβος Ιωαννίδης υπηρέτησε με αφοσίωση τη δημοκρατική παράταξη και η πολιτική του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από γενναιότητα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια κοντά μας» αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην β...

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Φόρτωση άρθρων...