Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Αναγκαία προϋπόθεση η ορκωμοσία Μπελέρη για να στηρίξει η Ελλάδα την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Τίρανα, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη και την κράτησή του από τις αλβανικές Αρχές τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, έστω και προφυλακισμένος».

«Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η ορκωμοσία Μπελέρη για να στηρίξει η Ελλάδα την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η επίλυση του ζητήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, προκειμένου η Ελλάδα να συμφωνήσει στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Όπως είπε, «είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ωστόσο, έκανε λόγο για «δύσκολο δρόμο», ο οποίος «απαιτεί σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, είναι σεβασμός στο κράτος δικαίου, που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας οργανωμένου κράτους.

«Δυστυχώς η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις – αναφέρομαι στην περίπτωση Μπελέρη» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Τονίζω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία αλβανικής δικαιοσύνης, όμως θέλω να τονίσω ότι έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος».

Είπε επιπλέον ότι είναι σημαντικό να ορκιστεί ο Μπελέρης, προκειμένου να φύγει η σκιά που επηρεάζει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Τόνισε, δε, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ καθαρή η θέση μας». «Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στη διαδικασία της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα: Η σκέψη μας πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας

«Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προσεγγίζει το τέλος της, η προσδοκία της Ανάστασης μας γεμίζει όλους ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία» τονίζει στο μήνυμά του από την Τήνο ο πρωθυπουργός Κυρ...

Φόρτωση άρθρων...