Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός του ΝΑΤΟ - Τα «καρφιά» για τον Ερντογάν

«Ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την άρση του βέτο της Τουρκίας.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ.

Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός από την Ισπανία λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των αρχηγών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την άρση του βέτο της Τουρκίας, είπε: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Όσον αφορά στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είμαστε μέλη της Συμμαχίας από το 1952 προσθέτοντας ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα «σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. 

Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Το σημερινό πρόγραμμα της συνόδου

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 11:00, με την τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Στις 11:30 θα ξεκινήσει η Σύνοδος με παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την έναρξη.

Στις 14:30 είναι προγραμματισμένο το γεύμα των ηγετών. Στις 16:00 η Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Νέας Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, προέδρων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις 20:00 σήμερα θα είναι το άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αιχμές ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τον πληθωρισμό

Αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες για τον πληθωρισμό. «Η εικονική πραγματικότητα σ...

Δημοσκόπηση MEGA: Προβάδισμα 16,9 μονάδων της Ν.Δ., ανέβηκε στο 32,3% - Τι γίνεται στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε κέρδη άνω των δύο μονάδων στην πρόθεσ...

Φόρτωση άρθρων...