Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης στο υπουργικό για Τουρκία: Έχουν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας

Πολιτική

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της εισήγησής του, αναφέρθηκε στα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, και στη συνέχεια έσπευσε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, με το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων.

«Ότι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές όσο και τη φιλική της διάθεση προς τον τουρκικό λαό » δήλωσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός,

Στην άλλη όχθη, πρόσθεσε, «μπορεί να επαναλαμβάνονται μονότονα οι απειλές, αλλά έχουν μείνει μόνοι τους».

«Μένουμε ψύχραιμοι και με αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις» και υπογράμμισε πως τα «πολλά λόγια είναι φτώχεια».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στην Άγκυρα, πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει απέναντί της μόνο της Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Για διεθνές περιβάλλον

Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα.

Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον ο δικός μας χάρτης είναι καθαρός, δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη.

Για ενεργειακά

Λύση στο ενεργειακό δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρξει συνολική υπερεθνική λύση.

Στον τομέα αυτό κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και στην Πράγα στη Σύνοδο, ελπίζω μέχρι τότε οι υπουργοί να έχουν κάνει κάποια βήματα.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα ορίζει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν καταδικαστεί η καταπάτηση συνόρων δεν θα βρεθούν μιμητές.

Καθώς η Ρωσία μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει το όπλο της Μόσχας. Εχει ένα τίμημα που πρέπει να αναλάβουμε, δεν πρέπει να μας λυγίσει, η ελευθερία η ανεξαρτησία, η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Για την Οικονομία

Η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Το μέσο εισόδημα στηρίζεται, σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη, εκτιμώ ότι εξαγγελίες θα έχουμε και σύντομα. Οι Ελληνες το συμμερίζονται και το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις.

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 - Σχέδια δράσης των υπουργείων.

Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.

Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Φόρτωση άρθρων...