Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται επιτέλους σοβαρό κράτος

«Το εγχείρημα της ψηφιακής διακυβέρνησης έχει τύχει πιστεύω καθολικής αναγνώρισης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση».

«Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης», διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι «όταν σχεδιάσαμε το μέλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είπαμε ότι το πρώτο θα ήταν να δημιουργήσουμε υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ήταν όλοι χαρούμενοι. Δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχαμε πάρει ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων τους».

MyHealth και 112

Αναφερθείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, τόνισε ότι «δεν το κρύβω ότι μπορέσαμε και μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Προτάξαμε το ζήτημα του 112. Σήμερα το 112 είναι συλλογικό κτήμα και δεν είναι μόνο ψηφιακό εργαλείο, αλλά ολόκληρη κουλτούρα πολιτικής προστασίας».

«Μετά ήρθε η πανδημία η οποία μας υποχρέωσε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας όπως τα sms. Μετά πειραματιστήκαμε με πιο προχωρημένες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουμε εργαλείο για να αξιοποιήσουμε τα λίγα τεστ που είχαμε το πρώτο καλοκαίρι στη διάθεση μας. Και μετά βέβαια ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος», πρόσθεσε.

Ακόμα, παρότρυνε τους πολίτες να κατεβάσουν το myhealth, με το οποίο δημιουργείται πρόπλασμα ενός ψηφιακού φακέλου υγείας. «Η τεχνολογία δεν σταματά. Είτε θα μας ξεπεράσει, είτε θα την αξιοποιήσουμε. Είναι ήδη εδώ τεχνολογίες που απαιτούν μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα».

Πόλος υψηλής τεχνολογίας

«Η χώρα μετατρέπεται σε πόλο υψηλής τεχνολογίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλω να αναδείξω ιδιαίτερα τον προοδευτικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης. Με ένα τρόπο ευνοεί τους λιγότερο προνομιούχους, όσους είναι σε απομακρυσμένα νησιά, τους ανάπηρους, την εργαζόμενη γυναίκα.

Η τεχνολογία συνδέεται με τη μείωση της διαφθοράς, με τη διαφάνεια».

«Έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημόσιους λειτουργού που συνέβαλαν» διαμήνυσε, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε μόνο στην αρχή. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να τρέξουμε με την τεχνολογία. Η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε».

Ηλεκτρονική Ψηφοφορία

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Εκλογές.

«Στην Εσθονία οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Θα ήθελα να γίνει και εδώ. Τουλάχιστον όσοι ζουν εκτός Ελλάδος να έχουν αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μία προσωπική του εμπειρία: «Στην επίσκεψη μου πρόσφατα στον Κορυδαλλό συνάντησα μια ηλικιωμένη κυρία που μάθαινε τα μυστικά της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Την ρώτησα γιατί τα μαθαίνει και μου είπε «δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναμένεται να πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης

Το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης με την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψ...

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Φόρτωση άρθρων...