Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Βίλνιους, μίλησε ο Πρωθυπουργός στο Bloomberg: «Πιστεύω», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ότι ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. «Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση», είπε.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει περιθώρια για χαλάρωση των εντάσεων με την Τουρκία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιλύσουν την διαμάχη γύρω από το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ απέφυγαν οριακά μια στρατιωτική αντιπαράθεση το 2020. Οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν εξομαλυνθεί φέτος, αφού η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα έθνη που παρείχαν βοήθεια μετά από σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία εφαρμόζονται, εντείνονται και εξελίσσονται

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα, που διοργάνωσαν το “Free Thinking Zone” και το...

Φόρτωση άρθρων...