Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος – Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Πολιτική

Την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η ετήσια συνάντηση του ΕΛΚ διεξάγεται στην Κρήτη, παρουσία του προέδρου του, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ευρώπη δεν έχει δώσει ακόμα μια συνεκτική απάντηση ακόμα ως προς το ενεργειακό. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που θα συμπεριλάβει και το LNG και το αέριο από τη Ρωσία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί... Αν δεν το πράξουμε η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί. Οι λαϊκιστές θα βρουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να αναδειχθούν ενόψει των εκλογών του 2024».

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος. 

Παρά τις συνεχείς κρίσεις καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα μέλη του ΕΛΚ εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα δώσουν στις εκλογές ακόμα μια ευκαιρία για να ολοκληρώσει το έργο της.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε στην ομιλία του:

Εκλεγήκαμε το 2019 και αναδειχθήκαμε στην εξουσία με σαφή εντολή, Αλλά στο ενδιάμεσο είχαμε πολλές κρίσεις...
Είχαμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, εφαρμόσαμε την ατζέντα που εκλεγήκαμε. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζει την τάση και το κάνει σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία φλερτάρει με την ύφεση.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο των Financial Times με τις εφτά χώρες που είναι οι θετικές οικονομικές εκπλήξεις.

«Θα υπερβούμε το 5% ανάπτυξη, ίσως προσεγγίσουμε το 6% και του χρόνου θα κινηθούμε στο 2%», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε: Ακολουθήσαμε διαφορετική πολιτική για τη μετανάστευση, μειώσαμε τις ροές κατά 80%. Χτυπήσαμε τα δίκτυα διακινητών.

Και καλέσαμε την Τουρκία να αναλάβει την ευθύνη της για την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος και όταν έρθει η ώρα την ΄άνοιξη του 2023 να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας στους Έλληνες, νομίζω ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία να πείσουμε ότι τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, ότι η Ελλάδα είναι σήμερα σε καλύτερη θέση και είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε.

Η Ευρώπη δεν έχει μια συνεκτικη απάντηση ακόμα ως προς το ενεργειακό. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που θα συμπεριλάβει και το LNG και το αέριο από τη Ρωσία. Δεν είμαστε ακόμα εκεί και δεν έχουμε πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλά αν δεν προσθέσουμε την ευρωπαϊκή δύναμη πυρός, τότε προετοιμαζόμαστε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί. Αυτό θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να αναδειχθούν ενόψει των εκλογών του 2024 και θα κάνουμε τη δουλειά μας να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε αξιόπιστη δύναμη αλλαγής πιο δύσκολη».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στόχος να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή (Video)

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε ο πόλεμος στο Ισραήλ να μην λάβει χαρακτηριστισικά περιφαρειακής σύγκρουσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύ...

Φόρτωση άρθρων...