Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος ενέργειας για την Ευρώπη

«Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ποσότητα ενέργειας που χρειαζόμαστε», τόνισε ο Πρωθυπουργός και έκανε έκκληση του πρωθυπουργού να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες.

Για την ενέργεια, την οικονομία, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το κλίμα, που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος μίλησαν οι ηγέτες των χωρών της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στις κοινές δηλώσεις τους στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Παρόντες οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κεντρικά θέματα η Μεσόγειος στο μέλλον της Ευρώπης, η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας και το οικονομικό πλαίσιο.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Μάλτα και η Σλοβενία.

Ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πλαφόν στις 13 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα προχωρά με μεγάλη ταχύτητα σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια και δυτικά σύνορά της σε μία προσπάθεια παράλληλα με τα κοιτάσματα σε Κύπρο, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, να είναι σε σημείο να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας ενέργειας στις γειτονικές χώρες. «Ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στο να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο πιο γρήγορα απ’ όσο εκτιμούσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε τις δηλώσεις των ηγετών της EUMED-9: 

Πρόκειται για την 9η Σύνοδο EUMED9 η οποία είχε προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε λόγω νόσησης του πρωθυπουργού της Ισπανίας με COVID-19. Σημειώνεται ότι στη Διακήρυξη της προηγούμενης Συνόδου EUMED που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα (Σεπτέμβριος 2021), τέθηκε ως στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ μία σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος, με σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, της UNCLOS συμπεριλαμβανομένης.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Νωρίτερα, παρέμβαση προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει λύση στο θέμα της ενέργειας και του πλαφόν, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του εστίασε στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά», είπε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. 

«Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED-9: Πρέπει να βρούμε λύση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωμανός σε Κασσελάκη: Οι δαπάνες για την υγεία είναι στο 5,8% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις

Βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Νίκου Ρωμανού. O κύριος Ρωμανός τόνισε πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του εί...

Φόρτωση άρθρων...