Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν θέλετε πυρηνικά, να μας το πείτε

Πολιτική

Στον Νίκο Ανδρουλάκη απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός έκανε «τρεις παρατηρήσεις» για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και είπε «δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω την σκέψη του. Μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα...».

«Φυσικό αέριο, είναι ορυκτό αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει σε καύσιμο μετάβασης και είναι απαραίτητο για να σταθεροποιούμε την επάρκειά μας και σίγουρα είναι καλύτερο από τον λιγνίτη. Η κατανάλωση φυσικού αερίου βαίνει μειούμενη σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Αν έχετε άλλη λύση μαγική για το πώς μπορούμε να έχουμε επάρκεια μόνο από ΑΠΕ μην την καταθέσετε μόνο σε εμένα αλλά και στον ΟΗΕ να σας καλέσουν στο Ντουμπάι να τους το εξηγήσετε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μιλάτε στην Κυβέρνηση που αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Δεν διαφωνούμε προς αυτό. Έχουμε ζήτημα παγκόσμιο με επάρκεια δικτύων για να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά αν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες με φυσικό αέριο. Φαντάζομαι δεν θέλετε να γυρίσουμε στον λιγνίτη. Άρα μια επιλογή έχει μείνει, τα πυρηνικά. Αν θέλετε να πάμε στα πυρηνικά, θα πρέπει να μας το πείτε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε: «Θέλω να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έδωσα προεκλογικά έλεγα ότι θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση της φορολογικής συμμόρφωσης και αυτό κάνουμε. Είναι άδικο να κρύβεστε πίσω από λίγους μεγάλους που θα τους αντιμετωπίσουμε με περαιτέρω παρεμβάσεις για να καλύψετε ή να χαϊδέψετε κάποιο άλλο κοινό. Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού πείτε μας τι προτείνετε και μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που τολμά για δύσκολη παρέμβαση».

«Για να μην θυμηθώ μια άλλη κυβέρνηση που ήθελε να προωθήσει μια τολμηρή παρέμβαση αλλά έκανε πίσω λόγω αντιδράσεων φορτώνοντας το βάρος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ανθεκτικότητα της χώρας στηρίζεται στη ανθεκτικότητα της οικονομίας της και σήμερα η χώρα είναι στη θέση να καταθέτει προϋπολογισμό χωρίς καμία παρατήρηση. Αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και μπορούμε το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Τρεις παρατηρήσεις σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Ανδρουλάκης, διότι μερικές φορές δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω τη σκέψη του -μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα κατανόησης.

Φυσικό αέριο, κ. Ανδρουλάκη. Μας είπατε ότι είναι ορυκτό καύσιμο. Προφανώς είναι ορυκτό καύσιμο. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει -όπως σωστά είπατε- ως καύσιμο μετάβασης, είναι απαραίτητο το φυσικό αέριο και θα είναι απαραίτητο για αρκετές δεκαετίες προκειμένου να μπορούμε να σταθεροποιούμε το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και σίγουρα το φυσικό αέριο είναι πολύ καλύτερο από τον λιγνίτη, συμφωνούμε σε αυτό φαντάζομαι, γι’ αυτό και η χώρα μειώνει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από τον λιγνίτη. Και πράγματι, καθώς δεν έχει άλλη δυνατότητα να μπορεί να παράγει ενέργεια 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, θα είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω, όμως, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια.

Αν εσείς έχετε κάποια μαγική λύση, τεχνολογική, για το πώς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς. Είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα στο Ντουμπάι να εξηγήσετε πώς ακριβώς αυτό θα γίνει.

Διότι, πράγματι, έως ότου λύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, δηλαδή συστήματα τα οποία να μπορούν να μπαίνουν γρήγορα στο σύστημα όταν δεν θα έχουμε ΑΠΕ.

Μιλάτε σε μια κυβέρνηση η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη διείσδυση των ΑΠΕ μετά από την εντυπωσιακή στασιμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν διαφωνούμε σε αυτό, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Και μεγάλες ΑΠΕ και μικρές ΑΠΕ και αποκεντρωμένες ΑΠΕ και συγκεντρωμένες ΑΠΕ.

Έχουμε μεγάλο ζήτημα -όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκόσμιο- με την επάρκεια των δικτύων. Πράγματι, μια παράμετρος ανθεκτικότητας είναι και η επάρκεια των δικτύων, διότι καθυστέρησε συνολικά η παγκόσμια αγορά να αναγνωρίσει τη σημασία των δικτύων, έτσι ώστε να μπορούμε να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά, αν δεν φυσάει και αν δεν έχει ήλιο ή το βράδυ, δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ και θα χρειαζόμαστε και άλλη πηγή ενέργειας. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Εάν δεν θέλετε φυσικό αέριο να μας πείτε, διότι οι επιλογές εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες.

Θέλουμε να βελτιώσουμε τις διασυνδέσεις μας και το κάνουμε, διότι πράγματι μπορούμε και πρέπει να εισάγουμε και να εξάγουμε φυσική ενέργεια.

Φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι θέλουμε να γυρίσουμε στο λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμα -θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας-, είναι τα πυρηνικά. Αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια να βγείτε ανοιχτά να το πείτε. Αλλά το να παρουσιάζετε μία ωραιοποιημένη εικόνα αποκηρύσσοντας πλήρως το φυσικό αέριο, το οποίο είναι αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ολίγον ουτοπικό.

Δεύτερον, ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήθελα απλά να επισημάνω, επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο και να μην διαστρεβλώνονται οι θέσεις μου, ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι πράγματι θα εντοπιστούν, στο μέτρο του εφικτού, μέσα από μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε, αλλά να μην θίγετε αυτούς τους οποίους θεωρείτε τη δική σας πολιτική πελατεία με το να μην γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως, ναι, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερο φόρο, διότι αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να πληρώνουν τον φόρο τον οποίον καταβάλλουν ή μηδενικό φόρο.

Θα έρθει όμως η ώρα -δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο στο θέμα αυτό- που θα κάνουμε εκτενή συζήτηση. Απλά εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο. Δεν είναι εύκολη αυτή η παρέμβαση.

Διότι, μπορώ να θυμηθώ κι εγώ μία άλλη μεταρρύθμιση η οποία επιχειρήθηκε, από μία άλλη κυβέρνηση, στην αρχή μιας άλλης δεύτερης θητείας, που όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις έκανε πίσω ολοταχώς και «φόρτωσε» το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές.

Επειδή λοιπόν εμείς έχουμε λάβει μία σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, ότι θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα πορευτούμε.

Αν ήταν δικές μας αντιδράσεις γιατί κάνατε εσείς πίσω τότε; Είναι το ερώτημα.

Λοιπόν, το τρίτο και κλείνω με αυτό, κάνατε ένα λεκτικό άλμα μιλώντας για «κλιματική ανθεκτικότητα» και μετά μιλήσατε για «οικονομική ανθεκτικότητα» και συνδέσατε την κρίση του 2009 και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι θέλατε να πείτε.

Αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι η ανθεκτικότητα της χώρας σίγουρα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Και είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχει καμία επισήμανση και η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ναι, κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική. Γι’ αυτό ακριβώς μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη, 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε είτε όχι».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα Δημοκρατία κατά Κασσελάκη: Να χαίρονται τον νέο πρόεδρο και τον πολιτικό πολιτισμό τους

Τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνομιλώντας με υγειονομικούς στην...

Μητσοτάκης: Στρατηγική επιλογή που υπηρετούμε απαρέγκλιτα η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις (Photos)

Μονόδρομο, και ειδικά στην τρέχουσα περίοδο της γεωπολιτικής αστάθειας, χαρακτήρισε την επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Χίο...

Φόρτωση άρθρων...