Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

«Η αναπτυξιακή δυναμική της Σερβίας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Πολιτική

Χαιρετισμό σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να κατατάσσεται στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και ότι σήμερα παράγει το 50% των αναγκών της από τον ήλιο και τον άνεμο, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας, στο Βελιγράδι.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα σε ελληνικές και σερβικές επιχειρήσεις, καθώς και ότι η φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία είναι γερά θεμελιωμένη, χαρακτηρίζοντας το 2024 μεγάλη ευκαιρία να περαιτέρω ανάπτυξή των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να δουν με πολύ προσοχή την οικονομική πρόοδο της Σερβίας και την αναπτυξιακή προοπτική, συμπληρώνοντας ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομία, όταν το 2022 οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, η ανεργία από το 18% έπεσε κάτω από το 10%, μετά από 14 χρόνια, όπως είπε, με υπεύθυνη πολιτική που εκτιμήθηκε από τους διεθνείς οίκους.  

Επίσης, για τους μισθούς πρόσθεσε ότι πριν από 4 χρόνια το 33% των μισθωτών αμειβόντουσαν με 1.000 έως 3.000 ευρώ και σήμερα είναι το 42%, σημαίνει που σημαίνει, όπως υπογράμμισε, ότι οι μέσοι μισθοί ακολουθούν την πορεία της οικονομίας και να δημιουργούμε ευημερία για όλους.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Για το Φόρουμ ταξιδεύει στο Βελιγράδι ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ο Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που έχει προσκληθεί από τη σερβική πλευρά να ενημερωθεί για την Specialized EXPO 2027.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Μεγάλη τιμή εμένα και για τους συνεργάτες μου να βρίσκομαι μαζί σας στα εγκαίνια των εργασιών του ελληνοσερβικού φόρουμ.

Η παρουσία μας εδώ αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η φιλία μεταξύ Σερβίας και Ελλάδος είναι ιστορικά γερά θεμελιωμένη.

Το 2024 είναι μία ευκαιρία να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο ξεπέταγμα στις οικονομικές σχέσεις. Το διμερές μας εμπόριο είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ όμως είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ζητήσω από τις ελληνικές επιχειρήσεις, που μας συνοδεύουν, να δουν με μεγάλη προσοχή τη σημαντική οικονομική πρόοδο της Σερβίας. Η αναπτυξιακή δυναμική προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αδράξουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος της επιτυχίας της σερβικής οικονομίας.

Η δικιά μας οικονομία βρίσκεται σε μια φάση όχι πολύ διαφορετική από αυτή της οικονομίας της Σερβίας, βγαίνοντας από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε τις δικές μας σημαντικές υπερβάσεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Ευρωεκλογές: Με χαρακτήρα εθνικών εκλογών η «μάχη» για την κάλπη – Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών με την κυβέρνηση και τα κόμματα να έχουν δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης στην εκλογική α...

Ν. Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το "πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα" ακρίβειας»

«Στις 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε την αλαζονεία και τη διαφθορά του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Αγ...

Φόρτωση άρθρων...