Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης στο Reuters: «Η χώρα έχει αλλάξει - Ζητάμε νέα εντολή για επιτάχυνση της ανάπτυξης»

Ότι έχει μάθει να είναι τολμηρός στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του σε μια χώρα που κάποτε ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει το ξένο πρακτορείο «ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με καθαρή πλειοψηφία, για να απελευθερώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας».

«Ελπίζω ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μου θα είναι χρόνια ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ανάπτυξης που θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στη στήριξη εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ηράκλειο.

Στόχος του είναι επίσης, όπως αναφέρει το Reuters, να αυξήσει τα έσοδα από την οικονομικά ζωτικής σημασίας τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις για την προσέλκυση ταξιδιωτών πέραν της υψηλής περιόδου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς κατά μέσο όρο 25% μέχρι το 2027. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλοί», δήλωσε. «Ξέρω ότι πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται».

Τολμηροί στις μεταρρυθμίσεις

«Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν το χρέος τους και χρειάζονται μια εξατομικευμένη προσέγγιση», τονίζει και προσθέτει «Μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Και αυτό είναι που δεσμευόμαστε», είπε.

Ερωτηθείς αν έχει πάρει μαθήματα κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της θητείας του, είπε: «Ω, πολλά μαθήματα, αν μη τι άλλο. Όταν υπάρχει αμφιβολία, να είστε τολμηροί, αντί να συγκρατείστε. Όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις..., θέλω πραγματικά να βάλω την Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Ελλάδα το 2023 είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2019. Και θέλω να χτίσω πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Μητσοτάκης, λέγοντας για την αντιπολίτευση: «Υπόσχονται τον ουρανό και τ' άστρα σε όλους».

Αναφορικά με την Τουρκία τέλος, δήλωσε: «Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος η σχέση μας να είναι συγκρουσιακή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε όμως ότι το δόγμα της Τουρκίας για τη Γαλάζια Πατρίδα -που υπερασπίζεται μια πιο διεκδικητική πολιτική σε τμήματα της Μεσογείου- ήταν «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβίαζε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Το πρωταρχικό μου καθήκον είναι να διασφαλίσω ότι θα υπερασπιστώ αυτά τα δικαιώματα», είπε. «Ταυτόχρονα, θα τείνω πάντα το χέρι της φιλίας στην Τουρκία».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατρίνης: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο MEGA αναφορικά με τη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Mάτι: Είναι ...

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει - Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

Ως μια «μεγάλη αλλαγή, που ήρθε για να μείνει» χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η...

Φόρτωση άρθρων...