Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πρέπει να προστατευτούν και οι άμαχοι

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ακόμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διάσταση της ασφάλειας και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή, καθώς και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, θα μεταβεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου σε Ισραήλ και Ιορδανία, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να συμβάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην μη γενίκευση της σύρραξης και στην αποτροπή μίας μεγάλη κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρστος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προανήγγειλε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο Τετάρτη.

«Η Ελλάδα είναι παίκτης έχει ρόλο σε αυτή την υπόθεση» σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να εξελιχθεί η κρίση σε περιφερειακή». Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας ότι η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα καθώς και να ζει σε καθεστώς ασφάλειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Φόρτωση άρθρων...