Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Το ΝΑΤΟ πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι ενωμένο να στηρίξει την Ουκρανία

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι απολύτως ενωμένη στο να στηρίξει την Ουκρανία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το πακέτο κυρώσεων είναι ενισχυμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν διαρροές, ότι όλες οι χώρες εφαρμόζουν τις κυρώσεις». Αυτή η φράση του ερμηνεύεται ως αιχμή προς την Τουρκία που δεν έχει πάρει μέτρα κατά της Ρωσίας, κάτι που πράττουν τόσο οι χώρες-μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταλάβει, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διευρύνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και να αυξήσει περισσότερα κονδύλια για την άμυνα» είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες.

Οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκ νέου στις τρεις προτάσεις που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού αφορούν στην θέσπιση πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στην ανάγκη συγκρότησης ενός ειδικού ταμείου απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια και στην κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία σε καλύτερες τιμές, όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη να υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό δηλαδή των ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της ενέργειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από κάθε κυβέρνηση.

Η πρότασή του για πλαφόν τέθηκε και προ ημερών στην τετραμερή συνάντηση του Νότου που έγινε στη Ρώμη, με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος συμμετείχε λόγω καραντίνας από την Αθήνα μέσω τηλεδιάσκεψης και συγκεντρώνει πλέον ισχυρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν έχω, ασφαλώς, αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών και αναγνωρίζω τα πολύ μεγάλα, τα τεράστια τεχνικά εμπόδια που συναντά αυτή η προσπάθεια. Θυμίζω ότι αρκεί μία χώρα να διαφωνήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να μην υλοποιηθεί οποιαδήποτε τολμηρή πρόταση μπορεί να έχουν εισηγηθεί οι υπόλοιπες 26», ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και υπενθύμισε ότι η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης «έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

«Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία με την άρση των όποιων εθνικών επιφυλάξεων, βήμα- βήμα. Και το πρώτο βήμα το οποίο μπορεί να γίνει είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία πολιτική την οποία η χώρα μας υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...