Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων (Photos)

Για ευκαιρία επανεκκίνησης της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τεθεί ως χρονικό ορόσημο το 2033 προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. 

Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, είχε ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, από τότε, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί, πρακτικά, είναι ελάχιστη. Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματικά, να εντάξει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι μία ευκαιρία να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να λυθεί επιτέλους η διαφωνία μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας σχετικά με την ενταξιακή τους διαδικασία.

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων, ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ως μία χώρα η οποία έχει καρπωθεί τα οφέλη από την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια στην προσπάθειά τους να γίνουν και αυτά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Γνωρίζουμε ότι για τα κράτη αυτά, η διαδικασία είναι δύσκολη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν και αυτό είναι κάτι που τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γνωρίζουν.

Όμως, η άποψή μου είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο προκειμένου αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί. 

Η πρότασή μου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό το ορόσημο να είναι το 2033, τριάντα χρόνια δηλαδή μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε τα Δυτικά Βαλκάνια και οι πολίτες τους να γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας μπορούν πραγματικά να προσβλέπουν ότι θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται».

Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Μητσοτάκης: Χρονικό ορόσημο το 2033 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναμένεται να πουν στη Βουλή Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης

Το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης με την διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψ...

Δένδιας: «Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας»

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμ...

Φόρτωση άρθρων...