Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

Ν. Δένδιας: Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου

Πολιτική

Μήνυμα προς τη γείτονα χώρα Τουρκία έστειλε σήμερα Παρασκευή 11 Νοεμβρίου από τη Χίο όπου βρέθηκε, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την απέλευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.

«Υπάρχουν, είπε, ισχυρισμοί, ότι τα νησιά μας επικάθονται πάνω στην Ασιατική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν ισχύει, η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια».

Επίσης ο κ. Δένδιας μετέφερε, μήνυμα στήριξης της Χίου από την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή η στήριξη δεν αφορά μόνο στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού αλλά πρώτιστα και μέγιστα στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Σήμερα εορτάζουμε μία σημαντική στιγμή στην εθνική μας ιστορία, την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά μπορώ να πω και ομόφωνα την ελληνική κοινωνία, σε αυτήν τη μεγάλη επέτειο. Επέτειο που γιορτάζουν και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, που μαζί με τα νιάτα της Χίου παρέλασαν προηγουμένως μπροστά μας.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους κατοίκους αυτού του όμορφου νησιού για την απόλυτη πρόθεση στήριξης της Χίου από την Ελληνική Κυβέρνηση. Και όταν αναφέρομαι στη στήριξη, αναφέρομαι όχι μόνο στην οικονομική στήριξη, αλλά βεβαίως, πρώτιστα και μέγιστα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία να πω ότι είναι νομικά παράδοξοι, περίεργοι, οι ισχυρισμοί ότι δήθεν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθηνται επί ασιατικής υφαλοκρηπίδας.

Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά μας, έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια.

θα ήθελα να πω δε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα γιορτάζουμε και μία άλλη μεγάλη επέτειο, την επέτειο της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου .Και θα μου επιτρέψετε να πω με αυτήν την ευκαιρία ότι και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτή τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του Δικαίου και με την πλευρά των νικητών.

Χρόνια πολλά στη Χίο όπου γιορτάζουν οι τρεις προστάτες της Άγιοι!

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Να είστε πάντα καλά». 

Τέλος, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε στο Λιμάνι της Χίου την Κ/Φ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, όπου ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη, Πλωτάρχη Ροδάμανθυ Βασκάκη ΠΝ, για την αποστολή της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν.Δ. κατά Κασσελάκη για Τέμπη: Οι συσκέψεις ήταν ανακοινωμένες, χυδαία η προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, δίνει η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από την ανάρτησή του στην οποία μιλούσε για «συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών» κάνοντας λόγο γ...

Επενδύσεις και ενέργεια στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ

Για λίγες ώρες θα διακόψει σήμερα την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Εμίρη του Κατάρ και να...

Φόρτωση άρθρων...