Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία εμποδίζει με πολεμικά πλοία τις έρευνες του Nautical Geo

Η Άγκυρα έχει εκδώσει παράνομη Navtex για δήθεν ναυτικές ασκήσεις εντός της περιοχής, που το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed , εκ μέρους της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία εμποδίζει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, να εκτελέσει εργασίες για τον αγωγό EastMed.

Σύμφωνα με τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμός ΣΙΓΜΑ, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, που εμποδίζουν την πρόσβαση του Nautical Geo στο σημείο των ερευνών. Συγκεκριμένα, τις έρευνες του Nautical Geo παρεμποδίζουν δυο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα. Το Nautical Geo βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Η Τουρκία έχει εκδώσει παράνομη Navtex για δήθεν ναυτικές ασκήσεις εντός της περιοχής, που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

«Πρόκειται για κανονική πειρατεία», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΣΙΓΜΑ της Κύπρου. Με σκοπό να παρεμποδίσει τις μετρήσεις του Nautical Geo, επί της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε την περασμένη Κυριακή σ’ έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη που πραγματοποιεί εργασίες το ερευνητικό σκάφος.

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα έως και την περασμένη Τρίτη 5 Οκτωβρίου τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή γι’ «ασκήσεις του τουρκικού στόλου» σύμφωνα με την NAVTEX, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία και τη νομιμότητα της υδρογραφικής υπηρεσίας Λάρνακας. Με το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στόχο έχει να εμποδίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει τους δικούς της παράνομους σχεδιασμούς και οριοθετήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού, σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ.

Το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφωνόταν και ήταν σ΄εξέλιξη την ώρα που χθες στην Άγκυρα πραγματοποιούνταν κεκλεισμένων των θυρών νέος γύρος διερευνητικές επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που διήρκησε χρονικά λιγότερο από δύο ώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σοφία Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει

«Ελπίζω το κόμμα θα κάνει την κίνηση που πρέπει στο θέμα Παπανώτα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙ...

Μαρινάκης για θαλάσσια πάρκα: Καθαρά για περιβαλλοντικούς σκοπούς - Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Στις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «έχει να κάνει με καθαρά περιβ...

Φόρτωση άρθρων...