Σαββάτο
24 Ιανουαρίου 2026

Νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την τουρκική προκλητικότητα - Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Πολιτική
Συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις της Κυβέρνησης στην προσπάθεια να αναδειχθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και να καταδικαστούν από τους Ευρωπαίους οι προκλητικές κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει σήμερα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της Λευκορωσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο για να ενημερώσει τους ομολόγους του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών που η χώρα μας θεωρεί ότι είναι η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν την επόμενη, οι συμφωνίες Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις 27-28 Αυγούστου, οπότε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των κυρώσεων που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την Τουρκία.

Ωστόσο, οι όποιες κυρώσεις θα κλειδώσουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο και εκεί οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν αν και ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοτ Μόρισον, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αυστραλό ομόλογό του για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θέματα συνεργασίας των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην περιοχή καθώς και η επικείμενη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Αυγούστου στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λαρισαϊκός εμφύλιος για την ευλογιά: Άγριος καβγάς Κέλλα–Λιακούλη στη Βουλή

«Κανένα κράτος της ΕΕ δεν έχει εμβολιάσει τα ζώα του με τα υπάρχοντα εμβόλια για την νόσο της ανεμοβλογιάς, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν έχουν την άδεια της Eυρωπαϊκή...

Κοντογεώργης για τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων: Επιλέξαμε τον διάλογο και δώσαμε λύσεις

Από το ερώτημα, «πώς μετατρέπεται μια περίοδος έντασης σε αφετηρία θεσμικών λύσεων και ουσιαστικού διαλόγου με αποτέλεσμα;», ξεκινά η ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θ...

Φόρτωση άρθρων...