Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Νέο αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε. προς Ερντογάν: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

Νέο αυστηρό μήνυμα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το Euroactiv.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Φον Ντερ Λάιεν: «Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την Ε.Ε. από ό, τι στο παρελθόν»

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται πιο μακριά από την Ευρώπη σε σύγκριση με πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η «Καθημερινή», η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στέκεται στη μη εφαρμογή από την Άγκυρα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επιλογή την οποία χαρακτηρίζει ενδεικτική της στροφής της προς μία μη ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

«H ευθυγράμμιση είναι σημαντική στη διαδικασία ένταξης», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Περιμένουμε από τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική και, συνεπώς, με το καθεστώς των κυρώσεων. [Η απροθυμία ευθυγράμμισης της Τουρκίας] δείχνει πολλά για τη διάθεσή της να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει ακόμη μία αναφορά στη γείτονα χώρα.

«Εξαρτάται από την υποψήφια χώρα πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης», σημειώνει, τονίζοντας ότι η διαδικασία ήταν και θα παραμείνει «αξιοκρατική». Δίνει το συγκριτικό παράδειγμα της Τουρκίας και της Σλοβακίας, που αμφότερες έλαβαν την Ευρωπαϊκή Προοπτική (ένα βήμα πριν από το καθεστώς υποψήφιας χώρας) το 1999.

Η Σλοβακία, θυμίζει, «προχώρησε με εντυπωσιακή ενότητα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και μέσα σε πέντε χρόνια ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά [από την ένταξη] από ό, τι ήταν τότε».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυβερνητικά στελέχη κατά Κεχαγιά: Καταλαβαίνουμε το άγχος της να μαζέψει τα ασυμμάζευτα για τους «Σπαρτιάτες»

Στο επίκεντρο της κόντρας Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι ψήφοι των «Σπαρτιατών». Η κόντρα ξέσπασε σήμερα, έπειτα την τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ξαδέρφο...

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές φουντώνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση. Οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε θέσεις «μάχης» και εξαπολύουν σφοδρά πυρά ο ένας στον άλλ...

Φόρτωση άρθρων...