Κυριακή
05 Μαΐου 2024

O εκνευρισμός της Τουρκίας για το ταξίδι του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τον έντονο εκνευρισμό της Τουρκίας έχει προκαλέσει το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ θα μιλήσει και στο Κογκρέσο. 

Το τουρκικό μπαράζ υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Ελλάδας δείχνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας, τόσο λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον όσο και για τη άσκηση «Tiger Meet» του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές που οι γείτονες αμφισβητούν το εύρος της ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα, αλλά και σε νησιά που θεωρούν αποστρατικοποιημένα.

Η ομιλία του Κυριακού Μητσοτάκη στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είναι αυτό που ενοχλεί την Τουρκία, αφού θεωρεί πως θα δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια να λάβει το «πράσινο φως» από το αμερικανικό νομοθετικό σώμα, για την έγκριση προμήθειας F-16. 

Η Τουρκία θεωρεί δυνατό το ρόλο του ελληνικού αρμενικού και εβραϊκού lobby, που συνεργάζονται άριστα, στους κύκλους του αμερικανικού Κογρέσου, που στο παρελθόν έχουν πετύχει σημαντικές αποφάσεις σε βάρος των τουρκικών συμφερόντων όπως η εκδίωξη από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, την επιβολή κυρώσεων κ.α. 

Ακόμα, εκνευρισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη περιμένει πρόσκληση από τον Αμερικανό ομόλογό του, για μία συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως «αποσύρει» τη συμμετοχή της από τη άσκηση «Tiger Meet» του ΝΑΤΟ επειδή η Ελλάδα την «χειραγωγεί σύμφωνα με τα πολιτικά της συμφέροντα». 

Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Έπειτα από τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που οδήγησαν στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην ακύρωση της πρόσκλησης προς την Τουρκία.

«Η Ελλάδα, προσέγγισε τον κανονισμό της άσκησης με στόχο τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε αμέσως δράση κατά των σκόπιμων αυτών προσθηκών και απαίτησε να αλλάξει ο τεχνικός κανονισμός, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο», αναφέρουν τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η Τουρκία ενοχλήθηκε από το γεγονός πως η άσκηση θα λάβει μέρος σε περιοχές που οι γείτονες αμφισβητούν το εύρος της ελληνικής κυριαρχίας στον αέρα, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου που επιμένουν στο αποστρατικοποιημένο καθεστώς τους.

Το σύνολο των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης ακολουθεί την κυβερνητική γραμμή, υποστηρίζοντας ψευδώς πως όχι μόνο η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην συμμετάσχει στην άκσηση «Tiger Meet», αλλά και πως ελληνικά αεροσκάφη παρενοχλούν τουρκικά και πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Η Αθήνα κυνηγάει την ένταση», ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet, κάνοντας λόγο για 30 παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά μέσα σε τρεις μέρες. Στο ίδιο κλίμα και η Yeni Safak, που με εμπρηστικό δημοσίευμα σχολίασε: «Μεγάλη προβοκάτσια από την Αθήνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα. «H Ελλάδα κωφεύει στις εκκλήσεις της Τουρκίας για επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, μεθόδους και διάλογο. είναι αυτή που συνεχίζει να αυξάνει την ένταση και να κλιμακώνει την πίεση στο Αιγαίο», σχολίασε δημοσιογράφος στο CNN Turk. 

«Η Τουρκία λόγω των προκλήσεων της Ελλάδας αποσύρθηκε από την άσκηση «Tiger Meet» και η απόφαση επιδόθηκε στις ελληνικές αρχές», σχολίασε δημοσιογράφος του A Haber.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: «Μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε»

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα «ας γίνει η αφετηρία για να οικοδομήσουμε και μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με π...

Στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» και στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου Μεγίστης ο Ν. Δένδιας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνέχισε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου, την επίσκεψή του στο Καστελλόριζο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη,...

Φόρτωση άρθρων...