Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

ΚΙΝΑΛ: Ο Λοβέρδος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή-Υπερψηφίζει τον νέο Ποινικό Κώδικα

Τη διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τόσο επί της αρχής το νομοσχέδιο, όσο και τις περισσότερες διατάξεις του, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση του κόμματός του.

«Απαλλαγμένος πλέον από το να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας, ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του Κοινοβουλίου. Θα πράξω σύμφωνα με τη συνείδησή μου, χωρίς φόβο και πάθος, καθώς τίποτα δεν με δεσμεύει και σας λέω ότι παρά το ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα, ψηφίζω "ναι" επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είναι αδιανόητο η εισηγήτρια του νομοσχεδίου του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου να λέει επανειλημμένα στην Κυβέρνηση ότι αργήσατε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά να έχει κάνει η ίδια κριτική για το θέμα και να έρχονται οι αυστηροποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και να έχουμε ομιλίες επί άλλων θεμάτων, σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν όμως στην ουσία του νομοσχεδίου», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Ακόμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι συμφωνεί με τη μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα σειράς αδικημάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα όπως ο βιασμός ανηλίκου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν ορισμένοι από τις τηλεοράσεις να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και στη Βουλή να μην υπερψηφίζουν τη διάταξη, εφευρίσκοντας ψευτοϊδεολογήματα».

Σκανδαλίδης: «Παρών» η επίσημη θέση για τον Ποινικό Κώδικα

Απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Δεν κάνουμε νομικό δογματισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το βήμα της Βουλής.

Λοβέρδος: Αυτοί είναι οι λόγοι που διαφοροποιήθηκα από τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στην διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα.

Μιλώντας στον Real fm, o βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι “έχω αναστατωθεί σήμερα σε πολιτικό επίπεδο, διότι έμαθα ότι η παράταξή μας, που διά της αειμνήστου Γεννηματά έκανε κριτική στην Κυβέρνηση γιατί δεν αυστηροποιούσε τον Ποινικό Κώδικα μετά από κάθε γυναικοκτονία ή έγκλημα κατά ανηλίκου, βιασμούς και ενώ η κ. Γιαννακοπούλου, που είμαστε στην ίδια κομματική ρώτα για τις Εκλογές, ως τομεάρχης αρμόδια επέπληττε τον κ. Τσιάρα για το θέμα αυτό, τώρα ξαφνικά το κόμμα άλλαξε γραμμή και ναι μεν δέχεται την αυστηροποίηση αλλά κυρίως λέει άλλα πράγματα”.

“Έχει τόσο έντονους αστερίσκους που χάνεις το νόημα. Φαίνεται να μην ψηφίζει το ΚΙΝΑΛ και πολλά άρθρα επί της αρχής. Εγώ πήγα και είπα ότι πέραν του ότι λείπει η διάταξη για την γυναικοκτονία, που μάλλον συμφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει μια τροπολογία, πέραν από το ότι διαφωνώ με τη διάταξη για τα fake news και συμφωνώ με την ΕΣΗΕΑ, στα υπόλοιπα είμαι απόλυτα σύμφωνος”, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

“Δεν είναι το ιερό βήμα της Βουλής, βήμα για θεωρίες αντιεγκληματικής πολιτικής, όπως άρθρωσαν οι δικοί μας εισηγητές. Αισθάνθηκα ελεύθερος πια να μιλήσω με τη συνείδησή μου. Είναι δυνατόν να βγαίνουμε μετά από κάθε έγκλημα κατά ανηλίκου, σε βάρος της γενετήσιας ελευθερίας του, βιασμό από ιερέα, βιασμό από γυμναστή, βιασμό από πατέρα ή παππού, και να χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα στην τηλεόραση και όταν σου λέει να κάνεις το πλημμέλημα κακούργημα, εσύ να λες για αγροτικές φυλακές;” πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

“Συμφωνώ ότι οι αγροτικές φυλακές είναι άδειες και πρέπει να εκτίουν την ποινή τους εκεί, αλλά αυτό είναι το ζήτημα; Οι αγροτικές φυλακές είναι άλλο ζήτημα. Και λέω, τραβάω μια διαχωριστική γραμμή στα θέματα ασφάλειας του πολίτη, όπως υποστηρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ακατανόητο”, συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

“Η κ. Γιαννακοπούλου δεν δέχθηκε να εισηγηθεί την πρόταση της παράταξής μας. Γιατί δεν μπορούσε να πει αυτά, έπρεπε σήμερα να μιλήσουμε στην καρδιά του θέματος. Το έκανα εγώ και το έκανα με πλήρη συνείδηση ότι έχω δίκιο, με πλήρη συνείδηση ότι ταυτίζομαι με την γραμμή της παράταξης όλα αυτά τα χρόνια, με πλήρη συνείδηση ότι αυτό ήταν που έλεγε η αείμνηστη Γεννηματά και επιτέλους ο πολίτης μας ζητάει προστασία και εμείς του λέμε θεωρίες; Τι είναι η Βουλή, Πανεπιστήμιο;”, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε ότι οι πέντε υποψήφιοι συμφωνούν για το debate και μόνο ένας διαφωνεί.

“Οι πέντε συμφωνούμε, ο ένας διαφωνεί. Ο ένας λέει να έχει συγκεκριμένο θεματολόγιο. Είναι δυνατόν να πάμε εκεί χωρίς να συζητάμε για την πανδημία ή για τον χώρο μας; Πώς αποκλείονται θέματα; Σήμερα το απόγευμα υπάρχει άλλη μια ευκαιρία, εγώ πιστεύω στον διάλογο, δεν τον φοβάμαι. Δεν φοβάμαι να είναι ζωντανός ο διάλογος, δεν φοβάμαι να είμαστε ακόμα και όρθιοι για να μας βλέπει ο πολίτης και θα είμαι εκεί. 

Το να φοβάσαι τον διάλογο σε μια εσωκομματική διαδικασία, δεν μας χωρίζουν χαράδρες, είναι δυνατόν να μην γίνει μια συζήτηση ενώπιον των μελλοντικών μας ψηφοφόρων;”, επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...