Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ο Lykavitos.gr αποκαλύπτει: Τι δείχνουν τα γκάλοπ του φθινοπώρου για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πολιτική

Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το πλέον σημαντικό πολιτικό γεγονός του φθινοπώρου, την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και κάθε χρόνο είθισται όλες οι εταιρείες να τρέχουν τα πρώτα γκάλοπ στην πρώτη βδομάδα του φθινοπώρου, η φετινή ολιγοήμερη «καθυστέρηση» όπως μάθαμε οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον στα έκτακτα γεγονότα στο τέλος Αυγούστου (πυρκαγιές και πλημμύρες στην Θεσσαλία) και κυρίως στην εκλογή νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθυστέρηση δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων δεν σημαίνει πάντως πως δεν «έτρεξαν» δημοσκοπήσεις  λίγες μέρες πριν, κυρίως για λογαριασμό κομμάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που έχει ο Lykavitos.gr, οι μετρήσεις  - πριν την εκλογή Κασσελάκη- χαρακτηρίζονται από κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία ενδεχομένως να «ενισχυθούν» μετά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι λοιπόν έχει να κάνει με την Νέα Δημοκρατία, η πολιτική ζημιά από πυρκαγιές και πλημμύρες είναι σημαντική, αφού το κυβερνών κόμμα καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,5% και κινείται λίγο κάτω από 38%. Η εικόνα πάντως, αν και κρίνεται ιδιαιτέρως αρνητική δεν θεωρείται ως μη αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως οι κυβερνητικές «αστοχίες» που καταγράφηκαν στο τέλος του καλοκαιριού, δεν θα συνεχισθούν. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προ της εκλογής Κασσελάκη, δείχνει να κινείται ελαφρώς πτωτικά με τα εκλογικά του ποσοστά, με το εκλογικό σώμα πάντα να τηρεί στάση αναμονής σε σχέση με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εκτίμηση πάντως που υπάρχει πως, τουλάχιστον σε πρώτη φάση,  ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ανοδικά. 

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται το πλέον ζημιωμένο σε επίπεδο ποσοστών (αναλογικά πάντα) κόμμα αφού οι μετρήσεις την συγκεκριμένη περίοδο το εμφανίζουν να κινείται πέριξ του 10% - ίσως και κάτω από αυτό το ποσοστό. 
Είναι ξεκάθαρο, πως η αυτή η δημοσκοπική εικόνα, ταυτίζεται και με την κλιμακούμενη εσωκομματική «γκρίνια» κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την εκτίμηση πως το ΠΑΣΟΚ «εξαφανίσθηκε» για τρεις μήνες πολιτικά - σύμφωνα με τις απόψεις φίλων και μελών της Χαριλάου Τρικούπη πάντα.

Στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν καταγράφεται κάποια σημαντική μεταβολή, βρίσκονται πάνω κάτω στα εκλογικά τους ποσοστά, αφού οι απώλειες που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία κινούνται προς την λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφασίστων.  
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...