Δευτέρα
29 Μαΐου 2023

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σχέδιο για αναμόρφωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε.

Η Ελλάδα θα παρουσιάσει σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να θέσει τις βάσεις για μαζική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια», προσθέτει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg επισημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτός που θα υποβάλει την πρόταση στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης», σημειώνει η πηγή του δικτύου και προσθέτει: «Οι επενδύσεις στα δίκτυα είναι χαμηλότερες από αυτές που απαιτούνται για ένα καθαρό μηδενικό ενεργειακό σύστημα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά φιλόδοξα σχέδια για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τo 2050, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα δίκτυα της περιοχής δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να αντέξουν τη μετάβαση σε ορισμένες μορφές πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική.

Περίπου 600 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων καθυστερούν να συνδεθούν με το δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία – περίπου το 85% των στόχων τους για το 2030 – και το κόστος για τη σύνδεσή τους είναι συχνά εντυπωσιακό, αναφέρει το πρακτορείο. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, μπορεί να κοστίσει 150.000 ευρώ η σύνδεση ενός μεγαβάτ ισχύος στο δίκτυο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέβαλε σχέδια για την κλιμάκωση της εγχώριας παραγωγής οκτώ «στρατηγικών τεχνολογιών καθαρής μηδενικής παραγωγής», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενισχύουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηγέτες που θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής στις 23-24 Μαρτίου θα συζητήσουν για πρώτη φορά τα σχέδια αυτά.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει καλύτερες συνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον άνθρακα, αλλά και μία ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διαλύεται η Βουλή - Θυροκολλήθηκε το Διάταγμα

Θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής των «δύο ημερών», προκειμένου να εκκινήσει και επίσημα από αύριο Τρίτη η δεύτερη προεκλογική περίοδος. Βάσει του προεδρικ...

Σπυρόπουλος: «Είμαστε δύναμη ευθύνης - Έχουμε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Τα στελέχη του κόμματος ετοιμάζουν τη...

Φόρτωση άρθρων...