Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει επιπλέον 2,5 δισ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Την πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση πριν την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα. 

Το αίτημα απευθύνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Σύνοδο με πρόταση για αύξηση των πόρων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η Αθήνα επιθυμεί πόρους τόσο για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό στα σύνορά της αλλά και χρήματα προς την Τουρκία την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση Ελλάδας, Τουρκίας, Βρυξελλών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου η Άγκυρα να μειώσει τις ροές προς την Αθήνα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ευρωπαϊκής ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση" Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα όπου βρίσκεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει επιπλέον 2,5 δισ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Απών ο Ερντογάν από τη Σύνοδο

Πάντως, μεγάλος απών από τις εργασίες της Συνόδου με ασθένεια είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν παραβρέθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στο Αζερμπαϊτζάν για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.  

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος επικαλέστηκε αδιαθεσία εθεάθη όμως σε πολιτική συγκέντρωση πυροδοτώντας σενάρια περί διπλωματικής ασθένειας, δείχνοντας την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη στην τραπέζι διαλόγου για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι κρίμα που το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι εδώ, είναι κρίμα που η Τουρκία, ο κύριος σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, δεν είναι εδώ, επομένως δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε εδώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα» δήλωσε ο Επικεφαλής Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε παρά τις απουσίες διπλασιασμό των κονδυλίων για την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Έχουμε ήδη διαθέσει 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Διπλασιάζουμε αυτό το ποσό σε 10,4 εκατομμύρια ευρώ» ανακοίνωσε.

Αύριο, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βασικά θέματα στην ατζέντα  θα είναι το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα: Η σκέψη μας πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας

«Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα προσεγγίζει το τέλος της, η προσδοκία της Ανάστασης μας γεμίζει όλους ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία» τονίζει στο μήνυμά του από την Τήνο ο πρωθυπουργός Κυρ...

Φόρτωση άρθρων...