Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ο Μητσοτάκης, το rotation και οι διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Πολιτική

Ο Μητσοτάκης με τη χθεσινή διορθωτική κίνηση στο κυβερνητικό σχήμα μάλλον αναγνώρισε ότι το απόλυτο rotation του περασμένου καλοκαιριού, ίσως να μην ήταν και η καλύτερη δυνατή επιλογή του.

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και η έξοδος του Γιάννη Οικονόμου αποκαθιστά επί της ουσίας μια σειρά από καραμπόλες που είχαν δημιουργηθεί. Να θυμίσουμε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αντικατασταθεί από τον Τάκη Θεοδωρικάκο το 2021, ως αποτέλεσμα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τις εκτεταμένες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί τότε.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, το κοντέρ μηδενίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο να μετακινήσει τον Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (όπου ήταν επιτυχημένος) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού και η γενική κατάσταση... επιστράτευσης βρήκαν τον Νότη Μηταράκη για τριήμερο στην Πάτμο, κάτι που ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ενοχληθεί νωρίτερα από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού για την έφιππη και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Η έξοδος του Νότη Μηταράκη άνοιξε τον δρόμο στον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού.

Η έξαρση της εγκληματικότητας και κυρίως η οπαδική βία με αποκορύφωμα τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ μετά τα επεισόδια στο Ρέντη, ανάγκασαν τον Μητσοτάκη, να πάρει τις αποφάσεις τους κατά τις ημέρες των εορτών στο... βουνό, όπου βρέθηκε! Έτσι, μετά από παλινωδίες, λανθασμένες επιλογές, εμμονές στο rotation και πολλές... καραμπόλες, υπήρξε το χθεσινό αποτέλεσμα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναλαμβάνει για πέμπτη φορά τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ως ο πλέον κατάλληλος για να συμμαζέψει την κατάσταση σε έναν τομέα της καθημερινότητας, όπου η κυβέρνηση ήδη μετράει και μπορεί να μετρήσει περισσότερες απώλειες προς τα δεξιά της.

Από την άλλη πλευρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρήκε... στρωμένο το υπουργείο Εργασίας από τον Κωστή Χατζηδάκη και το πήγε παραπέρα ετοιμάζοντας σχεδόν τα πάντα για τη νέα υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, του οποίου είχε τα ηνία το 2014, κατά τη σκληρή μνημονιακή εποχή των εντάσεων και της... τρέλας, αντικαθιστώντας τον Μηχάλη Χρυσοχοίδη. Εντάξει, τα... ξεμπλέξαμε τα πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μητσοτάκης, θέλει αποτελέσματα στους τομείς της εγκληματικότητας και της υγείας έως τις Ευρωεκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό, το εύρος του οποίου θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά που θα πετύχει η Νέα Δημοκρατία και τη διαφορά που θα έχει από το δεύτερο κόμμα.

Προβλήματα φαίνεται ότι υπάρχουν σε ακόμη 3-4 υπουργεία, αλλά γενικώς ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο έχει μπροστά του σχεδόν 6 μήνες για να αποδείξει ότι επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει ο πρωθυπουργός. Το ποιοι θα είναι αυτοί που θα τα καταφέρουν και ταυτόχρονα ποιοι θα υποστηρίξουν μέχρι τέλους όλα τα νομοθετήματα Μητσοτάκη και ιδίως το επίμαχο για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, θα το δείξουν οι εξελίξεις τους προσεχείς μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ και θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη συνέχιση του success story στην οικονομία, με ανοικτή ωστόσο, την πληγή της ακρίβειας.

Η οικονομία έδωσε τη νίκη στον Μητσοτάκη, αλλά η αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εγκληματικότητας και της πολιτικής προστασίας, αποτελούν κορυφαία στοιχήματα για την κυβέρνηση. Από αυτά θα εξαρτηθεί εάν θα θολώσει η κυβερνητική εικόνα στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές ή ο Μητσοτάκης θα πάει ενισχυμένος. Όσο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση τους, είναι καθαρά στα χέρια του Μητσοτάκη. Και ο νοών νοείτω...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Αντί να σιωπήσει για τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιεί την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αφήνει ο Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»,...

Μαρινάκης: O κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη για τον Πονικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Για «συνειδητά» και «κατ' επανάληψη» ψεύδη του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιιπολίτευσης ο κυβ...

Φόρτωση άρθρων...