Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στη Βουλή μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Φάμελλος: «Στηρίζουμε όλα τα άρθρα που δίνουν κάτι στην κοινωνία, αλλά είναι πασαλείμματα»

Τη θέση ότι θα ψηφίσουν υπέρ των άρθρων που «δίνουν κάτι στην κοινωνία», ανέφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην βουλή, ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι σχολίασε ότι κάποια άρθρα, όπως η αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων είναι θετικά έκανε λόγο για «πασαλείμματα» και όχι μεταρρυθμίσεις. «Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό που διαφημίζει κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, έκανε λόγο για πολιτική επιδομάτων και υποκρισία της κυβέρνησης. Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι φέρνει «από την πίσω πόρτα» τα νομοσχέδια κάνοντας ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων του Canadair. Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και από τον ίδιο προσωπικά. Σημείωσε μάλιστα, ότι πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με προτάσεις για την πρόληψη και ετοιμότητα φυσικών καταστροφών και πολιτικής προστασίας.

Στίγκας: Οι «Σπαρτιάτες» θα σταθούν δίπλα στους συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται σε βασικές ανάγκες

"Θα αναμέναμε από ένα οικονομικό νομοσχέδιο, κυρίως στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, να είναι πιο γενναιόδωρο για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπατριώτες μας, να δίνει ελπίδα στην καθημερινότητά τους και μια προοπτική ανάπτυξης στη χώρα μας. Οι 'Σπαρτιάτες' θα σταθούν δίπλα στους συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες τους", τόνισε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. 

"Προκαλεί θυμηδία το νομοσχέδιό σας, γιατί ο ελληνικός λαός ανέμενε κάτι πολύ καλύτερο. Όχι μόνο για να πάρει οικονομικές ανάσες, αλλά και για να κερδίσει την χαμένη αξιοπρέπειά του. Καταφέρατε να φτωχοποιήσετε την μεσαία τάξη, να εξαθλιώσετε την ελληνική οικογένεια και να σύρετε τρίτεκνους και πολύτεκνους σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα", υποστήριξε στη συνέχεια ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", ενώ ανέφερε για την κυβέρνηση:"Αντί να σκύψετε ευλαβικά στα οικονομικά προβλήματα των δοκιμαζόμενων Ελλήνων, εσείς συνεχίζετε στην πολιτική των vouchers, των κουπονιών, που παραπέμπουν πλέον σε κουπόνια σίτισης επί γερμανικής κατοχής, τα οποία δεν μπορούν όμως να αντιμετωπίσουν την πείνα. 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων, συνεχίζει να ζει έως σήμερα με σοβαρά προβλήματα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση του 2009. Η χρόνια λιτότητα μεγέθυνε διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας".

Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", σημείωσε ακόμα ότι "η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τις μικρότερες παροχές για την οικογένεια και το παιδί", ενώ επισήμανε πως "είναι απαραίτητο, όχι αύριο, αλλά χθες, να ληφθούν περαιτέρω μέτρα και να προσφερθεί στήριξη σε αυτές τις οικογένειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν".

Τέλος, όσον αφορά στην απώλεια των δύο πιλότων, κατά την διάρκεια αεροπυρόσβεσης στην Εύβοια, ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε: "Η απώλειά τους πρέπει να συμπεριληφθεί στις τραγωδίες αυτού του τόπου. Έπεσαν στο καθήκον και ορθά χαρακτηρίστηκαν ως ήρωες. Απαιτούμε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγική απώλεια των πιλότων μας και όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν αντέχει η Ελλάδα μας άλλες εθνικές τραγωδίες".

Βελόπουλος: «Δεν είμαστε από αυτούς που θα πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο για τα εισοδήματα»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι «δεν είμαστε από αυτούς που θα πούμε “όχι”, αλλά έχουμε άλλη φιλοσοφία κύριε Χατζηδάκη». «Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μεγάλη και ισχυρή», οι «Έλληνες υπερήφανοι…αυτό αξίζουν. Ελάτε στη λογική μας και θα κερδίσετε κι εσείς και θα κερδίσει και η Ελλάδα», είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

«Έρχεται ένας δύσκολος αν όχι επώδυνος χειμώνας» αλλά «η κυβέρνηση θριαμβολογεί, ότι έχουμε, λέει, έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.  

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι από τον Μάρτιο του 2022 είχε μιλήσει για την «ακρίβεια και την πείνα που έρχεται». Σημείωσε ότι το ζήτημα «της πείνας» θέλει ιδιαίτερη προσοχή λόγω της «τεράστιας ακρίβειας» αλλά και της «έλλειψης προϊόντων», καθώς όπως είπε «θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάσμα». Επίσης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για αυτό το θέμα ειδικά, «της πείνας και της ακρίβειας που έρχεται ολοταχώς».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης άρχισε την ομιλία του μιλώντας για τους δύο ήρωες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, που χάθηκαν στην Κάρυστο, όταν συνετρίβη το Canadair με το οποίο προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά.

«Πού είναι η πολιτική ευθύνη από το πολιτικό προσωπικό της χώρας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλής. «Εν ώρα καθήκοντος δύο “πολεμιστές” έχασαν τη ζωή τους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να κηρυχθεί η χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος. «Πού είναι η ευθύνη και η ενσυναίσθηση που πρέπει να διακατέχει μια κυβέρνηση;» σχολίασε. «Θεωρούμε έστω και αργά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να κηρύξουν εθνικό πένθος, έστω και τώρα για τα δύο αυτά παλικάρια, νεαρά παιδιά, “πολεμιστές”. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει μια υπεύθυνη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση εισοδήματος, των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση «σκορπίζει εκατομμύρια και δεν κάνει κανένα έργο πρόληψης» και ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στη νότια Ευρώπη που μοιράζει τα ποσά για την πυροπροστασία, κατά 70% στην καταστολή και κατά 30% στην πρόληψη». «Αυτό γίνεται για να κάνει 90 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις η Περιφέρεια Αττικής, στις υδροφόρες», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Κωνσταντοπούλου: «Ναι» σε κάθε διάταξη που θα αυξάνει έστω και λίγο τα εισοδήματα των πολιτών

«Την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε για τις πυρκαγιές, είπαμε 'ευτυχώς δεν έχει χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή'. Σήμερα δυστυχώς θρηνούμε τρεις συνανθρώπους μας, θύματα μιας άνισης συνθήκης, θύματα της έλλειψης υποδομών, μηχανισμών, προετοιμασίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος, των ζώων».

Τα παραπάνω τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην αρχή της ομιλίας της στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του εισοδήματος.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τους θανάτους των δύο πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή του canadair στην πυρκαγιά στην Κάρυστο, αλλά και του κτηνοτρόφου που έχασε τη ζωή του από την πύρινη λαίλαπα.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, τόνισε ότι το μήνυμα που εκπέμπει το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να είναι «το πάμε παρακάτω και συνεχίζουμε κανονικά τις εργασίες μας. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε το Κοινοβούλιο να έχει κηρύξει πένθος για αυτές τις απώλειες. Θα μας βοηθούσε όλους να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε... και να δούμε τι πρέπει να γίνει και δεν έγινε, αντί να περιμένουμε την επόμενη τραγωδία». 

Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής να μετατεθεί η σημερινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να συζητηθεί το ζήτημα των πυρκαγιών. Υπογράμμισε ότι «την ώρα που οι κάτοικοι στην Ρόδο βρίσκονται σε απελπισία» δεν μπορεί να συζητάμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε. 

«Η Πλεύση Ελευθερίας ζητάει και ζητώ προσωπικά, να αλλάξουμε την ημερήσια διάταξη και να βάλουμε στην ημερησία διάταξη αύριο, προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, για τον εξοπλισμό, για τη στελέχωση, για τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Αυτή είναι η επιτακτική και επείγουσα ανάγκη», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

«Έπεσαν εν ώρα καθήκοντος ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης, κήρυξε τριήμερο πένθος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αρκεί;» διερωτήθηκε. «Πόσοι ακόμα θα πέσουν εν ώρα καθήκοντος σε δράματα και τραγωδίες που οφείλουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε;», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι θα περιμένει να τοποθετηθούν επ' αυτού ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Για το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει πάρει μια στάση ευθύνης. «Θεωρούμε ότι οι αυξήσεις που δίνονται, και σε μισθωτούς, και σε εργαζόμενους και σε συνταξιούχους, είναι πενιχρές σε σχέση με την ανάγκη που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία». Επισήμανε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής και «ναι» σε κάθε διάταξη που θα αυξάνει έστω και λίγο τα εισοδήματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ν. Ανδρουλάκης: Αδιανόητο να έχουμε συνεχιζόμενα κρούσματα που πλήττουν το κύρος του κράτους – Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Την Αμφιλοχία επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής(28/4) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του σε νομούς της Ηπείρου ...

Φόρτωση άρθρων...