Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Βουλή: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση για την Ψήφο των Αποδήμων

Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Με τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Φάμελλος: Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση»

«Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα "εκκένωση-αποζημίωση" και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. 

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε τραγικά γεγονότα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Εφτά ημέρες η φωτιά στη Ρόδο, μεγάλες καταστροφές στην Αττική, πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα, Κάρυστο, Κέρκυρα, κλπ.  Έστω και καθυστερημένα οι καταστροφές συνδέονται με την κλιματική κρίση», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η κλιματική κρίση δεν μπορεί πάντα να αποτελεί μια βολική δικαιολογία.

«Γιατί η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα μας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το λέγαμε», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. 

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι η πολιτεία αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στο σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, όπως επιτάσσει η επιστήμη, «είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών,  πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων οι ΜΚΟ ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στη Δαδί και η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στην πυρόσβεση ή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας». 

«Και δεν υπάρχει πλέον και η βολική δικαιολογία για εσάς της ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ! Ακόμα και ο δικός σας νόμος πολιτικής προστασίας του 2020 παραμένει παγωμένος! Και τα χιλιάδες κενά πυροσβεστών παραμένουν στο πυροσβεστικό σώμα, που πλέον καλείται να εξυπηρετεί και το ΕΚΑΒ! Η χώρα δεν χάνει μόνο φυσικό πλούτο αλλά και τη φυσική της ασπίδα ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019,  ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων,  εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που έχει μείνει από το 2019 στο συρτάρι».

Βελόπουλος: «Έκτρωμα» και «λάθος» το νομοσχέδιο για τους Απόδημους

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των ομογενών στην Bουλή. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, παρότι δηλώνει παιδί μεταναστών, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «κλέψει» την ψήφο των πολιτών και να τους στύψει… σαν λεμονόκουπες. 

Όπως υποστήριξε, το νομοσχέδιο είναι «έκτρωμα» και «λάθος», λέγοντας ότι δεν δίνει το δικαίωμα των αποδήμων να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο από την ολομέλεια ενώ, αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται εκτός της περιοχής που ψηφίζουν και αδυνατούν να πάνε στην κάλπη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά της πλειοψηφίας, ενώ επέρριψε ευθύνες και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στην χώρα. Άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κυβερνήσει στη χώρα.

Νατσιός: «Το μέλλον ολόκληρης της πατρίδας μας τυλίγεται στις φλόγες»

Ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε: 

«Από την Ηλεία έως το μαρτυρικό Μάτι και από τη βόρεια Εύβοια έως τη Ρόδο που κατακαίγεται εδώ και πέντε ημέρες, το μέλλον ολόκληρης της πατρίδας μας τυλίγεται στις φλόγες και το κράτος στέκει απαθές να κοιτάζει την καταστροφή σαν σύγχρονος Νέρωνας.

Αυτό που ζούμε κάθε καλοκαίρι είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος. Αντί για σειρήνες πολέμου, ηχούν παντού σειρήνες πυροσβεστικής. Αντί για βομβαρδισμούς, έχουμε γιγάντιες πυρκαγιές που αφήνουν πίσω τους καπνισμένα ερείπια. Αντί για πρόσφυγες, έχουμε απομακρύνσεις χιλιάδων κατοίκων και τουριστών που τρέχουν να σωθούν από τον πύρινο όλεθρο. Αντί για πολεμικά ανακοινωθέντα, έχουμε καθημερινές ανακοινώσεις από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

Κάθε χρόνο μπαίνουμε απροετοίμαστοι και ανοχύρωτοι στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η πρόληψη και η ενίσχυση της δασοπροστασίας αντιμετωπίζεται ως «περιττό» κόστος. Και οι ιθύνοντες άλλοτε ρίχνουν τις ευθύνες στα μποφόρ, άλλοτε στην άναρχη δόμηση, άλλοτε σε μια «ασύμμετρη απειλή» που παραμένει πάντα αόριστη, και τώρα για όλες τις παθογένειες του λεγόμενου επιτελικού κράτους, η νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ ονομάζεται «κλιματική κρίση».
«Εγκληματική» ίσως θα έπρεπε να ονομάζεται αυτή η κρίση, και όχι «κλιματική».

Τυχοδιωκτισμός, μοιρολατρία και ατελείωτες εκκενώσεις, είναι η πάγια πολιτική απέναντι στις φυσικές και αφύσικες καταστροφές. Τελευταία γραμμή άμυνας, οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Ο λαός αρνείται τις δικαιολογίες και τα κροκοδείλια δάκρυα και ζητά άμεσα απαντήσεις: Ποια ρυπαρά χέρια βάζουν φωτιά στον φυσικό πλούτο μας, στο βιός μας, στα όνειρά μας; Ποια ανίερα συμφέροντα μετατρέπουν την ελληνική γη σε μια καμένη έρημο;

Όσο θα υπάρχει κυβερνητική απάθεια μπροστά στον πόνο, την αγωνία και τα μαρτύρια του λαού μας, τόσο θα απλώνεται καμένη γη στο διάβα μας. Όσο θα υπάρχει κυβερνητική αμετανοησία για τις εγκληματικές παραλείψεις, τόσο θα εκδηλώνεται οργή Θεού και λαού. Καταστροφές και συμφορές θα συνοδεύουν το λουστραρισμένο με ανεμογεννήτριες βιογραφικό των κυβερνώντων.

Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σήμερα με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ρόδου, όπως είναι και με τους κατοίκους όλων των περιοχών που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται όλα αυτά τα χρόνια λόγω της «εκκένωσης» των μυαλών των υπευθύνων από κάθε λογική πρόβλεψης και προστασίας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ειδικό μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους - Μήνυμα κατά της αποχής στις ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρώπη αλλά και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου», τ...

Φόρτωση άρθρων...