Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη και Ντράγκι για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Η «συμμαχία του νότου» αρχίζει να επεκτείνει τον κοινό βηματισμό της, με το σύμφωνο σταθερότητας να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλείται να επιλύσει

Οι διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη χαλάρωση των σκληρών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «μεσογειακός νότος» αναπτύσσει μία ιδιαίτερη κινητικότητα στο θέμα αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι είναι οι βασικοί παίχτες σε αυτές τις κινήσεις. Οι δύο τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ΜED9 που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του έβαλαν τις βάσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, η οποία τελικώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνικές παροχές.

Οι δυο πρωθυπουργοί έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί το σύμφωνο, μια και στη μετά κορωνοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία αλλά και για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας συζήτησαν, κατά την ολιγόωρη παραμονή του κ. Ντράγκι στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου, για τη ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, στοιχείο που αφορά τη χώρα μας άμεσα.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι ο κ. Ντράγκι έχει συμφωνήσει στην αναθεώρηση αυτού του σκληρού στόχου με τον κ.Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος να το θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδιαφέρον παράλληλα έχει το γεγονός ότι Γαλλία και Ισπανία δείχνουν να συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που αν τελικώς συμβεί θα βοηθήσει καταλυτικά στην επίτευξη του ελληνικού στόχου.

Όπως επισημαίνεται η λεγόμενη συμμαχία του νότου φαίνεται πως αρχίζει και επεκτείνει τον κοινό βηματισμό της, με το σύμφωνο σταθερότητας να είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που καλείται να επιλύσει. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αξιοποιήσει το momentum της πολύ καλής προσωπικής σχέσης που διαθέτει με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τη σταθερά εποικοδομητική σχέση του με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στην Τουρκία πανηγυρίζουν για τις κατηγορίες εις βάρος του Μενέντεζ - Αλλά θα πάρει η Άγκυρα τα F-16;

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι έλαβαν χρήματα, ράβδους χρυσού, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και χρήματα για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου από τρεις Αιγύπτιους επιχ...

Φόρτωση άρθρων...