Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Οι θέσεις, οι στρατηγικές και οι στόχοι των κομμάτων ενόψει των Εκλογών της 25ης Ιουνίου

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τις δεύτερες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η οικονομία, η φορολογία και τα Ελληνοτουρκικά είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προεκλογικών συζητήσεων.

Για τις προσεχείς κάλπες και για τα Ελληνοτουρκικά μίλησαν στην  «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. 

Δένδιας: Να προκύψει κυβέρνηση που θα επιτρέψει την Ελλάδα να πάει μπροστά – Δεν φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα

«Πόθεν προκύπτει η αλαζονεία; Εάν πρέπει να κατηγορηθούμε επειδή η ελληνική κοινωνία προτίμησε την δική μας πρόταση με ένα συντριπτικό ποσοστό, φαντάζομαι ότι είναι ένας τρόπος να διατυπώσει κανείς την “κατηγορία” του. Αλλά εάν είναι προσχηματικός επειδή “πρέπει” να λεχθεί, δεν καταλαβαίνω  τι στην συμπεριφορά μας, μπορεί να μας εκθέσει σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως έχουμε τοποθετηθεί επί τη βάση της μετριοπάθειας, της ταπεινοφροσύνης και της επανυποβολής της πρότασής μας στην ελληνική κοινωνία. Βεβαίως η δική μας άποψης είναι ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι να προκύψει μία κυβέρνηση που θα επιτρέψει ο τρόπος να πάει μπροστά. Μία τέτοια κυβέρνηση είναι μία μονοκομματική, με έναν συγκεκριμένο πρωθυπουργό. Τον Κυριακό Μητσοτάκη προτείνουμε για πρωθυπουργό. Δεν πάμε με ανοιχτή ατζέντα στις εκλογές. Έχουμε εξηγήσει και από την πρώτη φορά τι θα κάνουμε με την δυνατότητα που θα μας δώσει η ελληνική κοινωνία αν προτιμήσει την πρότασή μας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί 180 βουλευτών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως, «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απόλυτα ξεκαθάρισε ποια είναι η ατζέντα που κατεβαίνουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δεν φιλοδοξούμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Δεν φιλοδοξούμε να ασκήσουμε ηγεμονία. Λέμε πως το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι θέμα ενός κόμματος. Εάν υπάρξει όμως ταύτιση πολλών κομμάτων και ενός συντριπτικού ρεύματος της ελληνικής κοινωνίας τότε θα ήταν αντιδραστικό να σταθούμε εμείς εμπόδιο. Δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έκρινε 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα καλά της, τα κακά της και έκρινε αναλόγως».

Ποιόν προτιμά για αντιπολίτευση; Τσίπρα ή Ανδρουλάκη;

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «δεν δικαιούμαστε εμείς να έχουμε προτιμήσεις, αυτή τη σκέψη πρέπει να την κάνει η ελληνική κοινωνία. Εμείς έχουμε ανοιχτές συζητήσεις επί θεμάτων με όλα τα κόμματα. Και το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να καταθέσει μία πρόταση και εμείς έχουμε μία διαφορετική πρόταση από του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική αντιμετώπιση στα φορολογικά θέματα από εμάς. Εμείς για παράδειγμα θέλουμε το ύψος των γονικών παροχών να παραμείνει εκεί που είναι, άλλα κόμματα διατυπώνουν άλλες σκέψεις, δηλαδή προσβλέπουν την μείωση των γονικών παροχών δηλαδή να δυσκολέψουν την μεταβίβαση της περιουσίας ανάμεσα στις γενιές».

Ελληνοτουρκικά και διεθνείς σχέσεις

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Πάντα όταν υπάρχει μία εκλογική νίκη ο επικεφαλής της κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές στου υπουργούς. Τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον πήρα τηλέφωνο και τον συνεχάρην για την εκλογική τους νίκη. Τώρα πώς θα διατάξει ο κ. Ερντογάν την καινούρια του κυβέρνηση, αλίμονο εάν εξέφραζα πέραν του προσωπικού, άποψη και προτίμηση. Είναι πολύ σοβαρά θέματα για να στερεώνονται σε μία προσωπική βάση επικοινωνίας. Σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις η προσωπική σχέση βοηθάει, το ξέρουμε όλοι, δεν θα εκφράσω όμως άποψη για το τι θα κάνει ο Ερντογάν, θα ήταν λάθος», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε σχετικά με την θέση της Ελλάδας εάν βρεθεί ξανά στο υπουργείο Εξωτερικών:

«Δεν θα απαντήσω επί τη βάση αυτής της υπόθεσης εργασίας γιατί είναι λάθος, είναι σαν να προδικάζω την κρίση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, και δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις. Πιστεύω ότι η τουρκική συμπεριφορά μετά την επίσκεψή μου στις σεισμόπληκτες περιοχές μας δίνει ένα παραθυράκι ευκαιρίας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε αυτό το παράθυρο να γίνει πόρτα στη βάση των πάγιων ελληνικών θέσεων, δηλαδή οι θέσεις που επιβάλει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία καινούρια προσπάθεια. Έχουμε μια καινούρια κυβέρνηση στην Τουρκία θα έχομε μία καινούρια κυβέρνηση στην Ελλάδα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε. Είναι ανάγκη και για τις δύο χώρες να συνομιλήσουν και μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε λύση για τις διαφορές μας, αν και δεν δίνω μεγάλη πιθανότητα σε αυτό. Το υπάρχον κλίμα αυτό μπορεί οτιδήποτε να το διαταράξει και έκανα μεγάλη προσπάθεια και εγώ και πολλοί άλλοι προεκλογικά να το συντηρήσουμε. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος δεν λειτούργησε με τρόπο που να δυναμιτίσει αυτό το κλίμα, τα κόμματα ήταν μετρημένα στις τοποθετήσεις τους στα εξωτερικά ζητήματα».

«Να επιχειρήσουμε με την Τουρκία μια νέα προσέγγιση με τις πάγιες θέσεις μας και να δούμε μήπως η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία πριν από τους σεισμούς αλλά μια Τουρκία που αντιλαμβάνεται τα οφέλη από μία στενή σχέση. Το Διεθνές Δίκαιο δεν σου επιτρέπει το παζάρι αλλά την εξήγηση των θέσεων και αντίληψη των νόμιμων συμφερόντων της άλλης πλευράς. Στο τέλος της ημέρας υπάρχει η Χάγη, αυτό το ξέρουμε όλοι αλλά η Χάγη είναι πολύ μακριά. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει να θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο εάν είναι οι Παξοί ή οι Αντιπαξοί ή οποιοδήποτε άλλο μέρος, ελληνικό έδαφος ή όχι. Αυτό δεν είναι προς κρίση, άλλα είναι. Η Ελλάδα δεν έχει φιλοδοξία να αποκλείσει την Τουρκία από πρόσβαση στη θάλασσα, η Ελλάδα έχει συμφέροντα από ελεύθερη πρόσβαση της Τουρκίας στη θάλασσα. Εμείς έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, είμαστε  ένα κράτος που η οικονομία του βασίζεται στις υπηρεσίες. Έχουμε δυναμισμό και ο δυναμισμός μας έχει πάει επανειλημμένα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Θέλουμε τις επαφές μέσα σε ένα πλαίσιο».

Πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας για την Σουηδία για να κάτσει η Ελλάδα στο τραπέζι των συνομιλίων με την Τουρκία;

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «αυτό είναι θέμα του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας. Κατά την άποψή μου η Τουρκία κάνει λάθος στο να μην συμφωνήσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει συμφωνήσει για την Φινλανδία. Η Σουηδία θα προσδώσει στη συμμαχία δεν θα στερήσει. Θα ενισχύσει το ελληνικό αφήγημα ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μία αμυντική συμμαχία αλλά και μία συμμαχία ιδεών και αντιλήψεων για τον πλανήτη. Η Τουρκία πρέπει να το ενθαρρύνει αυτό αλλιώς θα εκτεθεί. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θα ήταν χαρούμενοι εάν η Τουρκία συνεχίζει να επιτρέπει στην Ελλάδα να έρθουν σε ένα διάλογο στην βάση του διεθνούς Δικαίου. Τα νησιά δεν είναι επιθετικές τοποθετήσεις στρατευμάτων έναντι της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν σκοπό να εισβάλει στην μικρά Ασία. Απέναντι όμως υπάρχει μία στρατιά η οποία έχει και αποβατικά και πολλά άλλα. Η Ελλάδα είχε πάντα αμυντική διάταξη και πάντα ήθελε να ασκεί το δικαίωμα της άμυνας όπως αυτό υπάρχει στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων εθνών. Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία ούτε θα απειλήσει την Τουρκία, δεν είναι στην κουλτούρα μας».

Χαρίτσης: Χρειάζεται μία αποκατάστασή της ισορροπίας στο πολιτικό μας σύστημα

Ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το βράδυ των εκλογών σκέφτηκε να παραιτηθεί.

«Νομίζω ότι ήταν μία δήλωση ειλικρινής και ανθρώπινη από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε το πώς σκέφτηκε εκείνες τις ώρες και επίσης πώς κινήθηκε μετά. Το γεγονός ότι πήρε την απόφαση να μείνει, να είναι μπροστά και να δώσει τη μάχη, που είναι μία πολύ κρίσιμη μάχη η κάλπη της 25ης Ιουνίου. Είναι κρίσιμη όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κι για την ελληνική κοινωνία και για το πολιτικό μας σύστημα, για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν και με την ισορροπία του συστήματος. Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να δώσει την μάχη από την πρώτη γραμμή, και όπως είπε χθες στην συνέντευξή του, να μην λιποτακτήσει», είπε αρχικά.

Για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως, «μία πρώτη αποτίμηση έγινε στη κεντρική επιτροπή. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε ότι η επόμενη εκλογική μάχη δεν είναι σε λίγους μήνες, είναι στις επίμενες 25 μέρες. Είναι κρίσιμη εκλογική μάχη, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την δημόσια συζήτηση κάτι το οποίο την προηγουμένη φορά δεν έγινε, και με δική μας ευθύνη δεν έγινε. Να επαναφέρουμε την δημόσια συζήτηση στην προγραμματική αντιπαράθεση, στις θέσεις τις πολιτικές, τις στρατηγικές των κομμάτων. Μας ενδιαφέρει η μεγάλη μάχη της 25ης Ιουνίου. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται θέσεις και προγραμματικές απόψεις οι οποίες θα την προστατεύουν απέναντι στον κίνδυνο μίας ηγεμονικής και αλαζονικής αντίληψης για την διακυβέρνηση, για την άσκηση της εξουσίας απ0ό τον κ. Μητσοτάκη. Οφείλουμε ως κόμμα εξουσίας, ως δύναμη που έχει κυβερνήσει και φιλοδόξει να ξανακυβερνήσει, να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Ακόμα, ο Αλέξης Χαρίτσης πρόσθεσε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ξεκάθαρα ότι η ευθύνη ανήκει σε μας. Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλό στους πολίτες. Ίσα ίσα είπαμε ότι ο πολίτες με την επιλογή τους μας έδωσαν ένα πολύ σαφές μήνυμα, και εμείς οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά αυτό το μήνυνα. Τα δείγματα γραφής της Νέας Δημοκρατίας είναι ορατά. Έχουμε έναν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μας λέει ότι ένας μόνο τρέχει στην κούρσα για την πρωθυπουργία. Αυτό είναι δείγμα αλαζονείας και αν εκφράζεται τώρα με αυτόν τον τρόπο, αναρωτιέμαι πώς θα εκφραστεί εφόσον πάρει και δεύτερη νίκη ο κ. Μητσοτάκης. Χρειάζεται μία αποκατάστασή της ισορροπίας στο πολιτικό μας σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει σε αυτές τις εκλογές κάθε ψήφο που μπορεί να κερδίσει και θα επιχειρήσει τη μεγάλη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε και για τα ελληνοτουρκικά. «Πράγματι έχει δημιουργηθεί ένα θετικό momentum με την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί με την διαμόρφωση συνθήκων ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών. Μην υποτιμάμε τα εσωτερικά προβλήματα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα. Χρειάζεται συνοχή έτσι ώστε με κανέναν τρόπο αυτά να μην εξωτερικευθούν από την Τουρκία. Εμείς θα στηρίξουμε αυτή την προοπτική και το κάναμε και κατά τη διακυβέρνησή μας», είπε σχετικά.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής το υπουργικό συμβούλιο - Ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός

Την Παρασκευή στις 11:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, και θα παρου...

Σκέρτσος: «Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια ή με τα λαϊκά δικαστήρια»

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του Άκη Σκέρτσου και του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε «εάν οι δύο υπουργοί Επικρατείας, ήταν ...

Φόρτωση άρθρων...