Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Οικονόμου: Ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική να μιλά η Τουρκία για δικαιώματα μειονοτήτων

Πολιτική

Για τεράστιο ατόπημα από πλευράς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν  Ζεϊμπέκ, ο οποίος μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ απάντησε και στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το να μιλά η τουρκική πλευρά για δικαιώματα μειονοτήτων με τον τρόπο που έχει μεταχειριστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις αντίστοιχες μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο σε άλλες περιοχές νομίζω ότι συνιστά ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική. Μόνον έτσι μπορεί να εκληφθεί. Δεύτερον, δεν έχει την ανάγκη καμίας ξένης υπηρεσίας, κανενός ξένου υπουργείου οποιοσδήποτε πολίτης ζει στη χώρα για προστασία φυσική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν οι ελληνικές αρχές, υπάρχουν οι κανόνες. Τρίτον, είναι νομίζω οφθαλμοφανές το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αυτοπροσδιόρισε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τον εαυτό του. Μιλάμε για τεράστιο ατόπημα που δημιουργεί μία σειρά από θέματα. Νομίζω ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας».

Παράλληλα, αναφορικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Ζεϊμπέκ ο κ. Οικονόμου σημείωσε:

«Είναι σοβαρότατα ζητήματα αυτά. Κατ' αρχήν να πω ως προς τις απειλές δεν νοείται στην Ελλάδα να απειλείται κανείς. Και υπάρχουν όργανα και υπηρεσίες να μεριμνήσουν για αυτό το πράγμα. Αλλά, είναι αδιανόητο Έλληνες βουλευτές ανεξαρτήτως θρησκεύματος να χρησιμοποιούν τέτοιος χαρακτηρισμούς, να πυροδοτούν εντάσεις, να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό. Είναι αδιανόητο. Είχαμε και άλλα τέτοια ατυχή περιστατικά στο παρελθόν και από βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Ανασκεύασε, έγινε η κίνηση που έπρεπε να γίνει, καλοδεχούμενη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμπεριφορές που είναι μη ανεκτές».

«Θεωρώ κατ' αρχήν ότι πρέπει να ανασκευάσει και από εκεί και πέρα αν επιμείνει στους χαρακτηρισμούς του γεννάται μείζον θέμα για τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση του κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία φτάνει στα όρια της υβριστικής συμπεριφοράς – Έχουν πρόβλημα με τον Μητσοτάκη»

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι πολύς καιρός που συνεχίζουν σε υψηλούς τόνους (σ.σ. οι Τούρκοι) κυρίως σε επίπεδο ρητορικής με προκλήσεις πολλές φορές στα όρια της υβριστικής συμπεριφοράς με ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και από την άλλη και με μία κλιμακούμενη πρόκληση στο πεδίο. Η αλήθεια είναι χωρίς να ξεπερνούν κάποια όρια. Θυμάστε ότι όλοι φοβόμασταν ένα πολύ πιο δύσκολο καλοκαίρι. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί πουθενά τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να τρομάξει. Γι' αυτό άλλωστε έχουμε προετοιμαστεί σε όλα τα πεδία όλο το προηγούμενο διάστημα. Διπλωματικά, με την εξήγηση των θέσεών μας, με τις απόψεις μας να έχουν πολύ μεγάλη απήχηση, με την αποδόμηση των ισχυρισμών της Τουρκίας σε όλα τα φόρα και βλέπουμε ότι αυτή της η τακτική δεν αποδίδει καρπούς, δηλαδή δεν έχει κάνει βήματα η Τουρκία στις βασικές και τις μεγάλες της επιδιώξεις. Λέω για παράδειγμα εκεί κοντά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι τελείωσε, ξεμπλοκαρίστηκε το αμυντικό πρόγραμμα της Τουρκίας, παίρνει F-16. Βλέπουμε ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για την Τουρκία στο επίπεδο αυτό. (...) Η χώρα μας ψύχραιμα, νηφάλια, αποφασιστικά αλλά και ανυποχώρητα (σ.σ. υπερασπίζεται τα δικαιώματά της). Νομίζω ότι το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα και η αποτρεπτική ισχύς μας βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως:

«Έχουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας. Έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος να καλεί τους έλληνες πολίτες να τον καταψηφίσουν. Και κάποιος άλλος, συγγενής του Οζάλ σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο είπε εντάξει θα πάμε στην Ελλάδα αλλά όχι τώρα που είναι ο Μητσοτάκης, θα περιμένουμε να πέσει ο Μητσοτάκης. Εντάξει, αυτά που είναι και στα όρια της γραφικότητας, προφανώς τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει να τους δώσουμε, δεν μπορούμε να προσπερνάμε το συνεχή απειλητικό τόνο και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Από την άλλη όμως η χώρα δεν παρασύρεται. Σοβαρά και αποτελεσματικά κοιτάμε τη δική μας δουλειά στην εξωτερική πολιτική».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...