Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Οικονόμου: «Η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση στους άνω των 60 να λάβουν την σωστή απόφαση»

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις αντιδράσεις για τα νέα μέτρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στόχος δεν είναι να πληρώνουν πρόστιμο οι πολίτες αλλά να θωρακιστούν και συγκεκριμένα αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη. 

«Το πρόστιμο είναι ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση του Eθνικού Συστήματος Υγείας», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και συμπλήρωσε πως το ποσό των 100 ευρώ επιλέχθηκε προκειμένου το μέτρο να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα. 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση προς τους άνω των 60 να λάβουν την σωστή απόφαση και να εμβολιαστούν.

Ακόμα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή απόφαση με αναφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Επίσης, πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε βέβαια και ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Επιπλέον, είπε ότι εννιά στους δέκα Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών. 

Επτά στους δέκα διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Έπειτα χαρακτήρισε ενθαρρυντικό πως 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης από τους άνω των 60 ετών, κάτι που συνιστά υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού που κλείνονταν μέχρι πρότινος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως ακόμα και εντός εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις προκειμένου η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου να γίνεται στους τέσσερις μήνες.

Για την δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αν το εξετάζει και η Ελλάδα απάντησε: «Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. 

Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η Κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Συνεχίζεται η προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ τόνισε ότι από το επόμενο οικονομικό έτος η χρηματοδότηση θα γίνεται και με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση την επίτευξη στόχων. Στο ερώτημα αν θα κλείσουν τα γήπεδα είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Μιλώντας για την οικονομία είπε: «η κυβέρνηση μετατρέπει το κοινωνικό πλεονέκτημα σε κοινωνικό κεκτημένο. Το όφελος από την ανάπτυξη μεταφέρεται απευθείας στην κοινωνία και σε κείνους που χρειάζονται υποστήριξη αλλά και ως ηθική επιβράβευση στους υγειονομικούς», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται με στόχο να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και ανέλυσε τις οχτώ μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό.

«Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη και την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η τακτική χρηματοδότηση από την επόμενη χρονιά, με ειδική αναφορά στα νέα κριτήρια», πρόσθεσε το κυβερνητικό στέλεχος.

«Αναφέρθηκε μάλιστα στην εκδήλωση για τα 166 νέα προγράμματα σπουδών για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το Λύκειο που διοργανώσει σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών εξηγεί γιατί η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις Ευρωεκλογές

Τις τοποθετήσεις των επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Πλεύσης Ελευθερίας» στη Βουλή σχολίασε ο Μάκης Βορίδης. «Οι πολίτες, αυτό που βλέπουν, είναι ότι από τη μια έχουν μια κυβέρνησ...

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό – Πυρκαγιές, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή ψηλά στην ατζέντα

Μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τη χώρα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφ...

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει - Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

Ως μια «μεγάλη αλλαγή, που ήρθε για να μείνει» χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η...

Φόρτωση άρθρων...