Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Οικονόμου: Η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Πολιτική

Στο χθεσινό «επεισόδιο» μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως εξήγησε, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ψευδέστατα και απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντάει αμέσως ότι η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

«Αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι ηγέτες υπεύθυνων χωρών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που σήμερα γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Οικονόμου στάθηκε στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που είπε πως «αυτό που έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθούν οι ομόλογοι του ποιος είναι αυτός που προκαλεί, ποιος είναι αυτός που υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα, η οποία με αυτοπεποίθηση, υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι ανοιχτή, δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και στην πρόταση της Ελλάδας για επιβολή πλαφόν.

«Και στη Σύνοδο της Πράγας αναδεικνύονται με έμφαση δύο πράγματα. Πρώτον, η Ελλάδα αποτελεί μέρος των λύσεων απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και τους ευρωπαίους πολίτες», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και ικανή να υπερασπιστεί ανυποχώρητα την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και τη διεθνή νομιμότητα».

Το θέμα πλαφόν θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το θέμα του πλαφόν θα τεθεί και σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής καθώς όπως τόνισε η ελληνική πρόταση έχει δυναμική. Στόχος είναι να είναι όλα έτοιμα για να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο.

Η χώρα μας είναι μέρος των λύσεων, τόνισε και θύμισε τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν όπως το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κατά την πανδημία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο μίνι ασφαλιστικό που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα για διαβούλευση. Μεταξύ άλλων είπε ότι διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις.

Διευκρινίσεις για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε «Το πρόστιμο δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά είχε σκοπό να τους παρακινήσει να εμβολιαστούν γιατί κινδύνευαν περισσότερο.

Τόνισε ότι εξετάζεται, δεν έχει ληφθεί απόφαση, να διαγραφεί για όσους σήμερα είναι εμβολιασμένοι και τους είχε επιβληθεί όταν ήταν ανεμβολίαστοι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...