Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

Οικονόμου: O Tσίπρας αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και δεν κατανοεί το μέγεθος των κρίσεων

Πολιτική

Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ.

«Φάνηκε ότι αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και δεν κατανοεί το μέγεθος και τις διαστάσεις των κρίσεων για αυτό και η πολιτική του πρόταση εξαντλείται ξανά στο ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει», τόνισε ο υφυπουργός Επικρατείας. 

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας, όπως κάνει πάντα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει μια εύκολη συνταγή για όλα. Λεφτά και προσλήψεις. Έτσι λοιπόν και σήμερα ήταν επικίνδυνα απλοϊκός σε όσα είπε για ένα τεράστιο σε μέγεθος κοκτέιλ διεθνών κρίσεων. Φάνηκε ότι αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και δεν κατανοεί το μέγεθος και τις διαστάσεις των κρίσεων για αυτό και η πολιτική του πρόταση εξαντλείται ξανά στο ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει. Από κούφια συνθήματα όμως οι Έλληνες έπαθαν κι έμαθαν.

ΥΓ. Να του υπενθυμίσουμε ότι ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας, δεν ακούστηκε πρώτη φορά από τον κ. Πολάκη. Το είπε ο ίδιος μιλώντας σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, απλώς ο κ. Πολάκης την εξειδικεύει.»

«Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε μάγους ή Χουντίνι, το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες»

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα κοκτέιλ κρίσεων, πρωτοφανές στον κόσμο, αντιμέτωπη με το οποίο βρίσκεται η χώρα.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Ο πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ 30ετίας», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι η χώρα αντέχει κι αυτό οφείλεται στην πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση, έτσι ώστε τώρα να μπορεί να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει κρίση αυτή. Παράλληλα τόνισε πως το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες, να είναι σίγουροι, σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι κάποιοι μιλάνε με προχειρότητα και αυτό μπορεί να κάνει ζημιά. «Μάθαμε πικρά ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε μάγους ούτε Χουντίνι. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Η χώρα αντέχει μέσα από μια συμμαχία υπευθυνότητας μεταξύ της κυβέρνησης και της πλειονότητας της κοινωνίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική για την στήριξη των αγροτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή φόρου καθώς και στην κάλυψη κατά 80% στην αύξηση του ρεύματος, και στη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% προσθέτοντας ότι δόθηκαν έως τώρα 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την στήριξή τους.

Επίσης, ο υφυπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7%, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν την μείωση ανεργίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια επενδύσεων, και στόχος είναι η δημιουργία 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην "ενίσχυση θωράκισης της χώρας" και είπε ότι αύριο εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για αναβάθμιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά την έγκριση προμηθειών αεροσκαφών και φρεγατών.

 

 

Η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν είχε εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και εσχάτως η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη δημιουργούν ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα -όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες- δεν είναι δυνατόν να μείνει απρόσβλητη. Οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων εισάγονται και στη χώρα μας και επηρεάζουν το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Χρειάζεται να γίνει συνείδηση σε όλους και σε όλες αυτή η αλήθεια αυτή. Το γεγονός ότι η χώρα μας ανθίσταται και αντέχει, παρά το μέγεθος και την ένταση των κρίσεων, οφείλεται καταρχάς στην οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια που μπορεί και μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτρέποντας πολύ χειρότερα. Η πρόσφατη κρίση των μνημονίων, ειδικά η διαχείριση του 2015, έχει διδάξει ότι πάντα μπορεί να υπάρξουν χειρότερα από όσα θεωρούμε ότι μπορούν να συμβούν. Ο λαός μας το κατάλαβε πικρά αυτό. Είμαστε εδώ, με σύνεση και ψυχραιμία, για να αποκρούσουμε τα χειρότερα και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, με απόλυτη προτεραιότητα σε όσες και όσους έχουν ανάγκη.

Η Κυβέρνησή μας έχει και γνώση, και σχέδιο, και έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Με όπλο μας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα αποκρούσουμε τους κινδύνους καλύτερα από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις αναπόφευκτα δοκιμάζουν τις αντοχές μας και προκαλούν έντονη ανησυχία-αυτή είναι η πραγματικότητα- σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Προκλήσεις με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που καμία Κυβέρνηση, σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπόρεσε να μηδενίσει. Ήδη, άλλωστε, ο πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφει ρεκόρ τριακονταετίας.

Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχεδίασε και θα συνεχίσει να βρίσκει λύσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουμε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναπτύσσουμε παρεμβάσεις για να μειώσουμε το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Έχουν διατεθεί πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, και για τον Φεβρουάριο θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκούν οι κρίσεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είναι βέβαιοι ότι το Κράτος θα είναι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και θα τους στηρίξει περισσότερο από ό,τι είναι λογικά αναμενόμενο σε μια χώρα με τα προβλήματα και την πορεία της.

Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

  • Την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.
  • Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και για τη συνέχεια.
  • Τη μόνιμη μείωση Φ.Π.Α. λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
  • Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την πανδημία, έχουν δοθεί σε αγρότες περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195  εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.

Παράλληλα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα:

  • Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.
  • Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 25.000 ευρώ.
  • Δόθηκε στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.

Την ίδια στιγμή, παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει για όλη την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων για όλους. Και σε όλα αυτά, έχουμε ήδη απτά και μετρημένα αποτελέσματα, που προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο αύριο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα:

-Η ανάπτυξη στη χώρα μας -όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εκτιμάται   στο 8,5%  για το 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί  και για το 2022  με ρυθμούς 4,9%. Διαπιστώνεται ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το 2021 στην Ευρωζώνη. Αυτός δεν είναι απλά ένας μόνος δείκτης. Μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μεταφέρονται από την Κυβέρνηση στην κοινωνία για να στηρίξουμε τα στρώματα που δοκιμάζονται περισσότερο.

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών  -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία στη χώρα μας -όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση-  παρουσίασε τη μεγαλύτερη  μείωση από το 17,3% στο 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Η Ελλάδα -σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου- αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς του σύγχρονου κόσμου. Η εισροή χρημάτων από τις επενδύσεις, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Άρχισε ταυτόχρονα να τρέχει το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, που αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.

Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά δίπλα στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύναμους. Αλλά και θα διασφαλίσει ταυτόχρονα την δημοσιονομική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αισιόδοξης οικονομικής μας πορείας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Αυτή, άλλωστε, η πορεία -όπως έμπρακτα αποδεικνύεται- είναι ο μόνος δρόμος που μας φέρνει νέες και καλύτερες θέσεις δουλειάς, αύξηση των εισοδημάτων, βελτίωση της καθημερινότητας, συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή. Άστοχες, βιαστικές και απρόσεκτες κινήσεις είναι ικανές, μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, να μας ρίξουν σε πολύ χειρότερα. Βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ορισμένοι είτε από αφέλεια, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, λένε πράγματα που με μαθηματική βεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και να βυθίσουν τελικά σε μεγάλη ανέχεια το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μάθαμε πικρά την προηγούμενη δεκαετία ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, που υπόσχονται ότι έχουν μια εύκολη λύση για κάθε πρόβλημα, ούτε Χουντίνι, που υπόσχονται μια εύκολη διαφυγή από κάθε δύσκολη κατάσταση. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η Πατρίδα διασφαλίζεται και η κοινωνία αντέχει μέσα από τη συμμαχία υπευθυνότητας μιας Κυβέρνησης, που μιλά ειλικρινά, εργάζεται σκληρά  και της μεγάλης πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ξέρουν ότι μόνο με σταθερότητα  και συνεχή προσπάθεια μπορούμε να αντέξουμε και τελικά  να υπερβούμε τις κρίσεις.

Ενίσχυση θωράκισης της Πατρίδας

Η Κυβέρνηση κάνει την Πατρίδα μας πιο δίκαιη και συνεκτική κοινωνικά, αλλά και πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Και ο στόχος μας αυτός υπηρετείται έμπρακτα, σταθερά και υπεύθυνα από το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε και συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα. Έχουν ήδη παραληφθεί τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη «RAFALE» και συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα. 

Για το σκοπό αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή, συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή και εισάγεται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Αφορά ειδικότερα:

-Την έγκριση σχεδίου συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN, του εξοπλισμού και την υποστήριξή τους.
-Την έγκριση σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια και υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας.
-Την κύρωση σχεδίου τροποποίησης της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε..
-Την έγκριση των συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» και την υποστήριξή τους.

Αναμένουμε, λοιπόν, ότι και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα εκείνες που εγκλωβίστηκαν στο «όχι» της στείρας αντιπαράθεσης και το «παρών» της αμήχανης υπεκφυγής- αυτή τη φορά θα συνταχθούν με το σχέδιο της Κυβέρνησης για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Με αισιόδοξους, ασφαλείς και περήφανους Έλληνες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...