Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Οικονόμου: Ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει

Πολιτική

Για το ενδεχόμενο lockdown και τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων που αφορούν στη συμπεριφορά όλων των πολιτών όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Ακόμα, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε τη στρατηγική της κυβέρνησης προκειμένου εκτός από το να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες, να μείνουν ανοιχτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση.

Το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει χαράξει μια στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας, με στόχο να παραμείνουν ανοικτές και πλήρως λειτουργικές η κοινωνία, η εκπαίδευση και η οικονομία, να ελεγχθεί κατά το μάλλον η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες. 

«Απώλειες που θα ήταν σαφώς λιγότερες εάν είχε μεγιστοποιηθεί το ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι συνεχίζουμε χωρίς την προοπτική lockdown στον ορίζοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ούτε lockdown θα γίνει ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει», ενώ αναφέρθηκε και στην προσθήκη από σήμερα στη μάχη κατά του κορωνοϊού των μονοκλωνικών φαρμάκων, που όπως είπε θα χορηγούνται με τα πρωτόκολλα σε νοσοκομειακό περιβάλλον τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον εμβολιασμό.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να εύχεται να γίνει lockdown, ενώ δεν έχει κάτι ουσιαστικό και συγκεκριμένο να προτείνει.

«Ο κ. Τσίπρας εκτός από το να μεταχειρίζεται αφορισμούς, εκτός από το να προσθέτει κοινοτοπίες, θα πρέπει να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις, τονίζοντας ότι όλο τον καιρό απαντά με την πρακτική των προσλήψεων - μα έχουν γίνει προσλήψεις. Επιμένει μέσα από το δικό του πρίσμα. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο αλλά σε θέση μάχης για να περιορίσουμε τις απώλειες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων και αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητεί να αποτελεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών».

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός πρόκειται για πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σχετικά με το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται σε εννεάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τη μετέπειτα χορήγηση τρίτης δόσης για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιάννης Oικονόμου ξεκαθάρισε ότι το όριο που επιθυμεί η Ελλάδα είναι αυτό που εφαρμόζουμε και στη χώρα μας.

Από δω και πέρα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αντικείμενο συζήτησης που έχει και την επιστημονική του διάσταση, πάνω σε αυτές βασίστηκε η κυβέρνηση για να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, και είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής.
Δεν γίνεται αναστολή των χειρουργείων

«Δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων σε κανένα ποσοστό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικά στην Αττική δεν υπάρχει χειρουργείο που να έχει αναβληθεί και που να είναι άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθεί, ενώ υπάρχει πάντα δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη να κρατηθεί το ΕΣΥ όρθιο, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές και με ιδιώτες γιατρούς.

Τα έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δρομολόγηση των διαδικασιών για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα, λέγοντας: 

«Μείζονος αναπτυξιακής σημασίας είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ήδη από το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ τα τεύχη πρόσκλησης για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο διαγωνισμό για έξι εμβληματικά σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 δισεκατομμύρια ευρώ που σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τον σιδηρόδρομο.

Τα έργα θα συνδέσουν με ταχύτητα και ασφάλεια μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Λαύριο και Ραφήνα με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών, αναβαθμίζουμε την εμπορική και στρατηγική εμβέλεια των λιμανιών μας, διευκολύνουμε τη σύνδεση της χώρας μας με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύουμε το διεθνή της ρόλο.

Ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε αναφορά στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 280 νέα οχήματα καθώς όπως είπε η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της εγκληματικότητας, την τόνωση της ασφάλειας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, έναντι ενδεχόμενης οργανωμένης απόπειρας παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Αναφερόμενος στις νέες επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε σπίτια δύο ακόμη υπουργών της κυβέρνησης, τόνισε ότι η καταδίκη μας είναι αυτονόητη αλλά προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ενώ από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουμε επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε έξι Υπουργούς της Κυβέρνησης δεν έχουμε ακούσει ακόμα μια λέξη καταδίκης ή αποδοκιμασίας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο Γιάννης Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στην Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ο υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί σταθερά σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν ήδη 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης.

Επίσης, λειτουργούν 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.
Παράλληλα, λειτουργεί η Γραμμή SOS 15900 που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, και είναι ενεργή 24 ώρες το 24ωρο για όλο το χρόνο.

Ακόμη, πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια».

Αδιαπραγμάτευτη αρχή μας, αλλά και βασικό στοιχείο του αξιακού μας κώδικα είναι να επιδιώκουμε μια κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Μια κοινωνία χωρίς ίχνος ανοχής στην έμφυλη βία».

Οικονόμου: «Θρασύδειλοι φασίστες του Ρουβίκωνα»

Επίσης, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στις νέες επιθέσεις του Ρουβίκωνα με συνθήματα στις κατοικίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. 

Το στέλεχος της Κυβέρνησης έκανε λόγο για τραμπούκους και θρασύδειλους φασίστες, που βανδαλίζουν σπίτια που μένουν με τις οικογένειές τους μέλη της κυβέρνησης, η καταδίκη των οποίων είναι αυτονόητη.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου «δεν έχουμε να πούμε πολλά, αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία που θα τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα απολογηθούν για τις εγκληματικές τους πράξεις».

Απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν έχουμε ακούσει από εκείνη ούτε μία λέξη καταδίκης για το συμβάν ούτε για τις προηγούμενες επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε υπουργούς της Κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φάμελλος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι μνημονιακού τύπου

Κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είναι μνημονι...

Φλωρίδης: Υποκριτική η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι

Συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ποινικοί Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας τα εγκλήματα ανθρωποκτονίας και εμπρησμού κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος ...

Φόρτωση άρθρων...