Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου

Πολιτική

Μετά από ένα διήμερο έντονων διεργασιών και ζυμώσεων στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατά την ενημέρωση των μελών της από κυβερνητικά στελέχη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η κυβέρνηση επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια προκειμένου να κλείσει το θέμα με την ψήφιση του από την Βουλή και να μπει τέλος σε μία περίοδο αναταραχής εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, το κόμμα βγαίνει πιο δυνατό και ενωμένο καθώς ακούστηκαν όλες οι απόψεις σε ένα διάλογο σε καλό κλίμα.

Οι διαφωνίες παραμένουν και όπως όλα δείχνουν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατήσει «γκάζι» και να φέρει το συντομότερο το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πιθανότατα σε αυτό της 30ης Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαβούλευση περίπου δύο εβδομάδων και στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στη Βουλή.

Στην Κυβέρνηση θεωρούν πως αυτός είναι αρκετός χρόνος ώστε και Βουλευτές που έχουν αμφιβολίες να πειστούν με δεδομένα και να εξηγήσουν στην τοπική κοινωνία τους λόγους που η Κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Στη χθεσινή, τρίωρη ενημέρωση των βουλευτών, του δεύτερου γκρουπ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι κύριοι Θάνος Πλεύρης και Χαράλαμπος Αθανασίου, οι οποίοι επιμένουν στο «όχι», επιχειρηματολόγησαν υπέρ της άποψης ότι ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να παραμείνει όπως είναι και ότι η ισότητα στον γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα. Όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, η θέση του κ. Πλεύρη είναι ότι το άρθρο 1592 του Αστικού Κώδικα ρυθμίζει το θέμα των παιδιών.

Όμως και άλλοι βουλευτές που έλαβαν το λόγο, επιμένουν πως το θέμα των παιδιών θα μπορούσε να ρυθμιστεί μέσα από πρόσθετες πρόνοιες στο σύμφωνο συμβίωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι διατηρούν τις ενστάσεις τους, φέρονται να βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να καταθέσουν από κοινού τις προτάσεις τους για αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης σε σχέση με την προστασία των παιδιών που ήδη έχουν ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε οικογένεια με πατέρα και μητέρα» επέμεινε.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι δήλωσαν πιο… «φωτισμένοι» από την ενημέρωση που έλαβαν και έτσι, κατά δήλωση τους, θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο.

Όπως η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, η οποία δήλωνε χθες ότι… «λύθηκαν πολλές απορίες» και ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτημα παρένθετης μητέρας θα το υπερψηφίσει. «Αυτό το νομοσχέδιο δίνει δικαιώματα σε κάποιους ανθρώπους αλλά δεν θίγει τα δικά μας δικαιώματα» σημείωνε.

«Με έπεισε ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο Μακάριος Λαζαρίδης στο Live News. «Είπε ότι δεν θα περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και δεν υιοθετούνται οι όροι γονέας 1 και γονέας 2. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού με έπεισε απόλυτα και όταν έρθει το νομοσχέδιο θα το ψηφίσω» τόνισε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ., ο οποίος αρχικά είχε εκφράσει προβληματισμούς.

Τις επιφυλάξεις της ήρε και η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, η οποία ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει. Κοντά στο «ναι» φαίνεται να είναι και η Ζωή Ράπτη. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο εσωτερικό της Ν.Δ., 30 βουλευτές φέρονται κάθετα αρνητικοί στο να δώσουν θετικοί ψήφο, όμως δεν αποκλείουν ο αριθμός όσων διατηρήσουν ενστάσεις ή επιφυλάξεις να είναι ακόμη και διπλάσιος. Δηλαδή, στο σύνολο των 158 βουλευτών που αριθμεί η Ν.Δ., να υπάρξουν περίπου 50 – 60 βουλευτές που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο και η άρνηση τους θα εκφραστεί είτε μέσω της καταψήφισης, είτε δια της αποχής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βορίδης: Η συνέχιση της θετικής πορείας της χώρας διασφαλίζεται μόνο μέσα από μία ισχυρή ΝΔ

Μήνυμα ενόψει των Ευρωεκλογών 2024 έστειλε ο Μάκης Βορίδης, σε εκδήλωση της ΝΔ στον Μαραθώνα. «Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, μεταξύ αυ...

Νέα Αριστερά για Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων: Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς

Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους ξεριζωμένους, σημειώνει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όπ...

Φόρτωση άρθρων...