Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Οργή από το Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική η απαγόρευση εισόδου του Τζιτζικώστα στη Σμύρνη

Σκληρή απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά την ακραία πρόκληση από τις αρχές της Σμύρνης

Πολιτική

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το απόγευμα του Σαββάτου την απαγόρευση εισόδου από τις τουρκικές αρχές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Καλαφάτη με Απόστολο Τζιτζικώστα 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, νωρίς το απόγευμα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, για το θέμα που δημιουργήθηκε απρόκλητα στη Σμύρνη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους αρμόδιους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, καθώς επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον κ. Καλαφάτη, όπου υπογράμμισε πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη.

Η ακραία τουρκική πρόκληση στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Σήμερα η τουρκική πλευρά προχώρησε σε μία ακραία πρόκληση καθώς οι Αρχές της Σμύρνης απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος παρέμεινε για ώρες «εγκλωβισμένος» στο λιμάνι της Σμύρνης.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Σμύρνη όταν έφτασε στο λιμάνι της πόλης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ.Τζιτζικώστας ταξίδεψε σήμερα stiw 11:30 το πρωί με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε για 6 ώρες σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα. Τελικά ο κ. Τζιτζικώστας αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...