Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Άμεσα οι διαδικασίες απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα - Αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35, έκανε γνωστή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου 2022, με στελέχη του προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Αθήνα κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Αμερικανικό κλιμάκιο στην Αθήνα για τα F35

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, τεχνικό επιτελείο αποτελούμενο από στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αναμένεται να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να έχει επαφές σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

Η Αθήνα προσανατολίζεται στην αγορά 24 stealth μαχητικών F-35, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές που είχε η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης και της Lockheed Martin θα περάσει την πύλη του στρατοπέδου Παπάγου προκειμένου να ξεκινήσουν και επίσημα οι ενημερώσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα «αόρατα» μαχητικά.

Η χώρα μας θα αποστείλει το συντομότερο, υπολογίζεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το αίτημα μέσω Letter of Request στις ΗΠΑ και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευρά για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, ωστόσο, οι δύο πλευρές φέρονται αποφασισμένες να την ολοκληρώσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής το υπουργικό συμβούλιο - Ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός

Την Παρασκευή στις 11:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, και θα παρου...

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές (ονόματα)

«Κλείδωσαν» οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 14 Απριλίου. ...

Φόρτωση άρθρων...