Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Παναγιωτόπουλος: To 2028 τα πρώτα F-35 στην Ελλάδα

Πολιτική

Τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα το 2028. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ θα ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα που θα ενισχύσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη πέμπτης γενεάς, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν περίπου σε πέντε χρόνια. «Είναι μια σύνθετη διαδικασία η παραγωγή τους αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς έχουν υποδεκαπλασιαστεί οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη αλλά δεν έχουν εκμηδενιστεί.

«Από 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο πέσαμε στις 100 το διάστημα από 6 έως 20 Φεβρουαρίου.  Επίσης, δεν έχουν εισέλθει οπλισμένα μαχητικά» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προέβη στην εκτίμηση ότι η οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν εισέλθει σε νέα φάση.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε μπει σε νέα φάση», ανέφερε ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Αθήνα ήταν ανέκαθεν έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οικοδόμηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά όπως τόνισε με έμφαση «ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνει στη σκιά προκλητικής ρητορικής. Πρέπει να γίνει σε κλίμα  ύφεσης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε με νόημα ότι η Ελλάδα έστειλε βοήθεια... μέρα μεσημέρι και αυτό εκτιμήθηκε στην Τουρκία.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε για το αν ο Μπλίνκεν ζήτησε την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S-300 στο Κίεβο.  

Σε όλες τις συναντήσεις οι Αμερικανοί ζητούν την ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν μας ζητήθηκε η αποστολή των ρωσικών πυραύλων. 

«Δεν μπορούμε όμως να αποδυναμώσουμε την αμυντική μας διάταξη», επεσήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική πολιτεία προμηθευτηκε τους ρωσικούς πυραύλους ισχύουν ακόμα».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση MEGA: Προβάδισμα 16,9 μονάδων της Ν.Δ., ανέβηκε στο 32,3% - Τι γίνεται στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση (κάρτες)

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε κέρδη άνω των δύο μονάδων στην πρόθεσ...

Φόρτωση άρθρων...