Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Πιερρακάκης: Στο κινητό ταυτότητα και δίπλωμα σε ένα μήνα

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα μπορούμε να έχουμε στο wallet του κινητού μας την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, αλλά όχι το διαβατήριο, καθώς αυτό αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, κάτι το οποίο απαιτεί διμερείες συμφωνίες μεταξύ κρατών

Πολιτική

Οι πολίτες δε θα χρειάζεται να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά και το δίπλωμα οδήγησής τους σε λίγες μέρες από σήμερα.

Κι αυτό, καθότι θα μπορούν να έχουν τα έγγραφα αυτά -ηλεκτρονικά- μέσα στο wallet του κινητού τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο OT FORUM 2 και στο πάνελ «Ευφυείς, Βιώσιμες πόλεις – Ευφυείς πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, θα μπορούμε να έχουμε στο wallet του κινητού μας την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, αλλά όχι το διαβατήριο, καθώς αυτό αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, κάτι το οποίο απαιτεί διμερείες συμφωνίες μεταξύ κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη από το απόγευμα της 27ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του υπουργείου, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Αναδυόμενες τεχνολογίες

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Μέσα σε αυτό θα περιλαμβάνεται η ένταξη της ταυτότητας στο wallet του κινητού, όπως προναφέρθηκε, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και το ΚΕΠΑ, το οποίο αφορά Άτομα με Αναπηρία, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Άλλωστε, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «η ψηφιακή στρατηγική πρέπει να είναι κοινωνική».

Υπερυπολογιστής στο Λαύριο
Ακόμη, ο υπουργός προανήγγειλε την τοποθέτηση ενός υπερυπολογιστή στο Λαύριο, εξαίρωντας  την ποιότητα του Εθνικού Μτσοβίου Πολυτεχνείου, αλλά και των Ελλήνων μηχανικών εν γένει, οι οποίο βοηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι ο συγκεκριμένος θα κάνει 100 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμού το δευτερόλεπτο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι θα επισκεφτεί τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου ο δεύτερος να παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση (σχεδιάστηκε από τον κ. Λιβάνιο) είναι ύψους 320 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 230 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης
Ο υπουργός προανήγγειλε και την ίδρυση της ατομικής επιχείρησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως αυτή, αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο για τις ΙΚΕ, το οποίο θα επεκταθεί και στις ατομικές. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δε θα προλάβει να έχει έτοιμο το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στον Ιούλιο.

Πρόγραμμα «Μίτος»

Αναφορικά με το gov.gr, το οποί αποτελεί έργο της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι θα αφήσει έργο στον πολίτη, αλλά και τη διαλειτουργικότητα στο Δημόσιο, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι οι υπηρεσίες θα μπορούν  να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ουσιαστικά, «Αυτό σημαίνει: Ενώνω τα πάντα με τα πάντα», όπως είπε ο υπουργός.

Για αυτό και ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μίτος», δηλαδή ένας χάρτης των διαδικασιών του ελληνικού Δημοσίου που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση να έχει αυτοέλεγχο και στον πολίτη να κάνει τη δουλειά του πιο γρήγορα, σημειώνοντας ότι «Η βελόνα κινείται προς μια κατεύθυνση προόδου».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: «Έντονη καταδίκη της Ελλάδας για τη βομβιστική επίθεση στο όχημα στελέχους της ιταλικής πρεσβείας»

Την πιο έντονη καταδίκη της Eλληνικής Kυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση κατά του αυτοκινήτου στελέχους της ιταλικής πρεσβείας, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στον αναπληρωτή Πρωθυπουρ...

Φόρτωση άρθρων...