Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα

«Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης σε συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου.

Κατά τη συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα εξηγήσει τις αιτίες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις στην τιμή συγκεκριμένων φαρμάκων, που είναι πάρα πολύ φθηνά, της τάξης του 1-2 ευρώ, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί υπέρμετρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων. η χώρα μας αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα. 

«Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. 

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις.  Βάλαμε πλαφόν clow back και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία. Τα  μέτρα αυτά που δεν στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση εξασφάλισαν ουσιαστικά την τροφοδοσια των νοσοκομείων.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται εννιά μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν τηρούν το πλαφόν που απαιτεί ο νόμος.

Επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες ενέργειες που απαιτείται να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εντατικοποίηση της παραγωγής φαρμάκων να υπάρχουν κεντρικές παραγγελίες και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία.

«Αποφασίσαμε το καλοκαίρι για τα πολύ φθηνά φάρμακα που κινδυνεύουν να καταργηθούν και να πάμε σε πολύ ακριβότερα να γίνει αναδιάρθρωση των τιμών. Αποτελεί θράσος αυτών που αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία  θα είναι προσωρινή.  

Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες της Ασίας, όπως αυτά που αφορούν το αναπνευστικό. θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε αυτά που δεν τα έχουμε ως υποκατάστατα, να μπορούμε να τα προμηθευτούμε», πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε ότι «θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους λόγους. Υπάρχουν αντιπυρετικά δε πλήρη επάρκεια και η αγορά είναι πλήρως διασφαλισμένη. Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση», καθώς και ότι «η ταλαιπωρία των πολιτών είναι προσωρινή».  Διαχειρίσιμη θα είναι η κατάσταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων ελλείψεων σε φάρμακα, τα οποία έχουν ως εξής:

  • Συνέχιση ελέγχων σε φαρμακαποθήκες
  •  Έλεγχοι σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για διατήρηση των αποθεμάτων
  • Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή ελληνικών βιομηχανιών σε δραστικές ουσίες που παρουσιάζουν έλλειψη.
  • Συνεννόηση με ΕΟΦ για ενημέρωση για γενόσημα φάρμακα αντίστοιχης ουσίας και αξίας
  • Ενημέρωση στους γιατρούς για ελλείψεις, για ανάλογη συνταγογράφηση
  • Μόνο άυλη συνταγογράφηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη
  • Όσα φάρμακα δεν υπάρχουν ως υποκατάστατα θα τα προμηθευτεί η κυβέρνηση για να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς

Ο Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξή τύπου ανέφερε:

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μια κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και οφείλονται και λόγω των παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αποφρακτικών και αναπνευστικών συσκευών και συσκευασμάτων.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες. Οφείλεται στη μείωση παραγωγής από την πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, στην έλλειψη πρώτων υλών, στη δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες με ακριβότερα φάρμακα. Η χώρα μας έχει την τύχη ότι έχει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή. Το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής.

Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα ή οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες. Αφορά στην καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι σε μόνιμη έλλειψη.

Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και αυτή είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Εντείνεται η παραγωγη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών για γενόσημα με τις ουσίες που παρουσιάζεται έλλειψη.

Παράλληλα, από τον ΕΟΦ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για το ποια επώνυμα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια για να τα προμηθεύονται και να μην ταλαιπωρούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε εκεί που έχουμε συνταγογράφηση να προτείνονται φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας.

Επιπλέον, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την αποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια.

Απέστειλα επιστολή και στην Ευρωπαία Επίτροπο για να ληφθούν κεντρικές αποφάσεις για άμεσες ενέργειες. Τονίζω ότι είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας διαθέτει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Σχετικά με την αύξηση τιμών, η κυβέρνησή μας δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για αύξησης τιμών φαρμάκων οριζόντια. Αντιθέτως, το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και τον Δεκέμβριο μειώσαμε 7% τις τιμές των φαρμάκων.

Αυτό που έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι και είναι αποσυνδεδεμένο από την έλλειψη φαρμάκων, είναι ότι πολύ φθηνά φάρμακα του 1, 2, 3 ευρώ τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες με τιμές στα 60-70 ευρώ, θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος, γιατί ως γενόσημα φάρμακα αφορούν φάρμακα στα οποία δεν έχουν συμμετοχή.

Αποτελεί θράσος αυτών που άλλαξαν το πρότυπο τιμολόγησης και αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία  θα είναι προσωρινή».  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ, Δημήτρη Φιλίππου, το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς. Πρώτον, γιατί από τη Δευτέρα επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία φαρμακευτικές και φαρμακαποθήκες. Επίσης, μέχρι 15 Ιανουαρίου αναμένονται οι επόμενες παραγγελίες φαρμάκων των οποίων η παράλληλη εξαγωγή απαγορεύεται. Αυτό αφορά το 92% των ελλείψεων.

Ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, είπε ότι πολύ σύντομα ότι γίνεται αναζήτηση για τα εισπνεόμενα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: «Ετοιμάσου να κλάψεις αν ψηφίσεις Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη»

«Ψηφίζεις Μητσοτάκη, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχεις δημοσιονομικά μέτρα. Ετοιμάσου να κλάψεις αν ψηφίσεις Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης κα...

Φόρτωση άρθρων...