Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Πολιορκία Τσίπρα στα «κάστρα» της (ακρο)Δεξιάς

Ένα 48ωρο μετά το τέλος της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στην Πέλλα και μία εβδομάδα αφότου επισκέφθηκε τις Σέρρες, στην Κουμουνδούρου είναι βέβαιοι ότι η στρατηγική «εκπόρθησης» των «κάστρων» της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλές πιθανότητες να «βγει» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του. 

Εξάλλου, ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα τού αναγνωρίζουν ότι ως πολιτικός, είναι «campaigner». Ότι, δηλαδή, αποδίδει πολύ  καλά στις περιοδείες και στην επαφή του με τους πολίτες -εξ ού και δεν το σταμάτησε ούτε στις πιο δύσκολες «στροφές» της διακυβέρνησής του. 

Στόχος οι «γαλάζιοι»

Ωστόσο, η Πέλλα προχθές και οι Σέρρες την περασμένη εβδομάδα δεν συνιστούν τυχαίες περιοδείες, αλλά ψηφίδες ενός γενικότερου παζλ στρατηγικής, που έχει ως στόχο να αποδομήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος σε περιοχές που έχει παραδοσιακά το προβάδισμα. Η Πέλλα είναι εδώ και χρόνια «γαλάζια», θεωρείται «κάστρο» της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει μία σημαντική πτώση, που εν μέρει αποδίδεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Για τις Σέρρες, ούτε λόγος: είναι η κοιτίδα του «καραμανλισμού» και είναι ταυτισμένες με την ΝΔ από την ίδρυσή της. Ωστόσο, αυτό που διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις πρόσφατες περιοδείες του, είναι ότι υπάρχει έντονη δυσφορία στους πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, ως διεκδικητής της εξουσίας, να μπει «σφήνα» στην δυναμική και το εμπεδωμένο προβάδισμα της ΝΔ στους  νομούς αυτούς. 

Στεγανοποίηση έναντι Βελόπουλου

Εξάλλου, γενικώς στην Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται μία σοβαρή τάση αποσυσπείρωσης της ΝΔ ακόμη και περιοχές στις οποίες οι εκλογές ήταν ανέκαθεν για τη ΝΔ… περίπατος στην εξοχή. 

Στην Κουμουνδούρου, λοιπόν, εκτιμώντας ότι η μάχη των εκλογών θα δοθεί «ψήφο-ψήφο», θεωρούν ότι έχουν όλους τους λόγους του κόσμου προκειμένου να «κορφολογήσουν» ψήφους ακόμη και από τα «κάστρα» της ΝΔ -ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους ότι η μάχη θα δοθεί στήθος με στήθος. 

Συν τοις άλλοις, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σηματοδοτεί και μία ακόμη στρατηγική στόχευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να μην αφήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ να «μετακομίσουν», λόγω δυσφορίας και απογοήτευσης, στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. 

Πρόκειται, άλλωστε, για ψηφοφόρους που, δεδομένου του θυμού τους σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρούνται από την Κουμουνδούρου ως δυνητικά ευεπίφοροι σε σκληρά εκλογικά διλήμματα, που θα μπορούσαν να τους φέρουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με όλα όσα πρεσβεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...