Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Πώς σχολίασε ο γερμανικός Τύπος την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Πολιτική
Tags: Μέρκελ

Στο μεταναστευτικό εστιάζει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση και προβάλλει στον τίτλο της τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχουμε τόση πολλή παράνομη μετανάστευση». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Αθήνα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε την προσήλωσή της σε μία (κοινή) ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να φέρει εν μέρει μία ευθύνη για τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία όμως δεν συνεπάγεται την υποχρέωση "να χρηματοδοτεί την παράνομη μετανάστευση των διακινητών". Άλλωστε σε αυτή την περίπτωση δεν θα έρχονται στην Ευρώπη όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για διεθνή προστασία, αλλά εκείνοι που διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε ανταπόκρισή του, αναφέρει ότι «η αντιπαράθεση με την Τουρκία αποτελεί κεντρικό θέμα στην επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα». Στο ίδιο μήκος κύματος η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit εκτιμά ότι «οι αντιπαραθέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, γειτονικών χωρών και μελών του ΝΑΤΟ, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της επίσκεψης. Μεταξύ άλλων οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα διαγκωνίζονται για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει επί μακρόν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε μία πολύ ανοιχτή συζήτηση για το ζήτημα αυτό».

«Αναγνώρισε υπαιτιότητα» η πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καλύπτει η Bild με τον δικό της ιδιαίτερο- και ενδεχομένως ευφάνταστο- τρόπο.

Σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τίτλο «Οι Έλληνες αναγνωρίζουν την υπαιτιότητά τους για την ευρω-κρίση» η Bild ερμηνεύει ως εξής τη δήλωση της κ.Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα και συχνά αισθανθήκαμε μόνοι». Πικρά και σκληρά λόγια. Ωστόσο ακολούθησε μία ειλικρινής συνειδητοποίηση, την οποία για πολύ καιρό ήθελαν να ακούσουν οι διεθνείς πιστωτές που έσωσαν την Ελλάδα: "Ήταν δικαιολογημένο". Δικαιολογημένο ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Υπήρχαν εσωτερικοί λόγοι, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Που σημαίνει: Ήταν σκληρό, ήταν βίαιο, εμείς είμαστε υπαίτιοι! Κανείς άλλος από τους προέδρους των Ελλήνων δεν το έχει πει έτσι, μέχρι σήμερα. Ως τώρα εντυπωσίαζαν κυρίως με την απαίτησή τους να καταβληθούν αποζημιώσεις για τα γερμανικά εγκλήματα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ελλάδα και το «τεράστιο δυναμικό» της

Αναδρομή στο παρελθόν, αλλά αισιόδοξη ενατένιση στο μέλλον από το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland: «Η Μέρκελ άντεξε στις εθνολαϊκιστικές πιέσεις που δέχθηκε στη Γερμανία. Όμως την ίδια στιγμή επέβαλε στους Έλληνες δυσβάσταχτη λιτότητα. Χειροκρότημα δεν πήρε από πουθενά, λογικό. Στο Βερολίνο έλεγαν ότι είναι υπερβολικά ήπια, στην Αθήνα ότι είναι υπερβολικά σκληρή. Αξέχαστος θα μείνει ο εκτροχιασμός λαϊκών φύλλων στην Ελλάδα, που αναπαριστούσαν τη Μέρκελ ως σαδίστρια με στολή των SS να κραδαίνει μαστίγιο. Σήμερα μπορούν να αλληλοσυγχαίρονται ως νικητές όλοι όσοι αντιστάθηκαν στον συναισθηματικό αναβρασμό της στιγμής. Το μείγμα αλληλεγγύης και αναγκαστικής διόρθωσης αποδείχθηκε ιδανικό για την ‘έξυπνη επανέναρξη' της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη».

Και πράγματι, επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα είναι και παραμένει μία χώρα με τεράστιο δυναμικό. Πανέμορφοι κολπίσκοι, με θέα που κόβει την ανάσα, προσελκύουν όλο και περισσότερους Αμερικανούς και Ασιάτες. Οι ΗΠΑ, που δυσπιστούν απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν, επενδύουν περισσότερο από ποτέ σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, επενδυτές διερευνούν τεράστια, ανεκμετάλλευτα ακόμη κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές ακτές». Τελικό συμπέρασμα: «Η Μέρκελ αντιστάθηκε στην τρομακτική μυωπία που επέδειξαν κάποιοι συνάδελφοί της την εποχή εκείνη. Το ζήτημα δεν ήταν να επιδείξουμε φιλανθρωπία, ούτε να μετρήσουμε το κάθε ευρώ, το κάθε σεντ. Το ότι η Ελλάδα παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται σήμερα, ιδιαίτερα με γεωπολιτικά κριτήρια, μία καλή είδηση σε καιρούς δύσκολους».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...