Με έντονο ελληνικό αποτύπωμα ανοίγει το 2026 για το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα συμμετέχει σε διπλό ρόλο: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία του οργάνου, ενώ ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς εκπροσωπεί τη χώρα στις εργασίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η ανάληψη της προεδρίας από τον Κυριάκο Πιερρακάκη σηματοδοτεί την έναρξη θητείας διάρκειας δυόμισι ετών, σε μια συγκυρία αυξημένων προκλήσεων αλλά και θεσμικών εξελίξεων για τη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα, η ελληνική παρουσία συμπληρώνεται από τη συμμετοχή του Θάνου Πετραλιά στις συζητήσεις που αφορούν τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών.
Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της διεύρυνσης της ευρωζώνης: για πρώτη φορά συμμετέχει και η Βουλγαρία, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2026 αποτελεί το 21ο μέλος. Στο τραπέζι θα παρουσιαστεί η πορεία της μετάβασης της χώρας στο ευρώ, με έμφαση στην προετοιμασία για την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος. Ενημερώσεις θα δοθούν από τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη η συζήτηση των συστάσεων οικονομικής πολιτικής για το 2026, βάσει του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις βασικές προτεραιότητες της ευρωζώνης ενόψει της νέας χρονιάς.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η ενημέρωση για τις προτεραιότητες της G7, την οποία θα παρουσιάσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ, καθώς η Γαλλία ασκεί την προεδρία της Ομάδας των Επτά.
Τέλος, το Eurogroup θα ασχοληθεί με ένα κρίσιμο θεσμικό ζήτημα: την επιλογή του νέου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς στα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται η θητεία του Λουίς ντε Γκίντος. Οι υπουργοί θα εξετάσουν έξι υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων ο Μάριο Σεντένο, ο Όλι Ρεν, ο Μάρτινς Καζάκς, ο Μαντίς Μιούλερ, ο Ριμάντας Σάτζιους και ο Μπόρις Βούισιτς. Για την τελική επιλογή απαιτείται πλειοψηφία 16 από τις 21 χώρες της ευρωζώνης.
Η πρώτη συνεδρίαση του 2026 συμπυκνώνει έτσι τρεις παράλληλες εξελίξεις: την έναρξη νέας προεδρικής θητείας στο Eurogroup, τη θεσμική διεύρυνση της ευρωζώνης με την ένταξη της Βουλγαρίας και τη δρομολόγηση σημαντικών αποφάσεων για τη νομισματική ηγεσία της Ευρώπης.
Μητσοτάκης για φρεγάτα «Κίμων»: Χρέος μου είναι να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή από ό,τι την παρέλαβα
Συνάντηση του Φάμελλου με τον πρόεδρο και με μέλη του ΣΑΤΑ (Photos)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις