Στην ομιλία του χθες κατά την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι καλοπροαίρετες προσπάθειές του στα ενεργειακά δεν βρήκαν ανταπόκριση και ειδικά οι χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες για διπλωματία, υπέκυψαν στον κακομαθημένο χαρακτήρα της Ελλάδας και της «ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά, που κατέστη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την λύση του Κυπριακού, παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους συνήψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αρμοδιότητας το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ». Μη αρκούμενοι σε αυτό, πρόσθεσε, το 2007 καθορίζοντας λεγόμενα πεδία αδειοδότησης προσκάλεσαν διεθνείς προσφορές και το 2011 εκείνοι πραγματοποίησαν την πρώτη γεώτρηση.
«Είμαστε» είπε «αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που έγιναν κατά την περασμένη περίοδο είναι η ισχυρή ένδειξή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Βεβαίως, η πρωταρχική μας προτίμηση είναι η λύση των διαφωνιών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και με δίκαιο τρόπο. Δεν απλώνουμε το χέρι στο δίκαιο, στα δικαιώματα κανενός. Μόνο προσπαθούμε να εμποδίσουμε το δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας να σφετεριστεί τα δικά μας δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος περνάει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι από την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».
Ο πιο σύντομος δρόμος που θα μας οδηγήσει στον κοινό παρανομαστή είναι η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Η πρότασή μας για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι είναι ειλικρινής έκφραση αυτής μας της βούλησης. Επιθυμία μας είναι να μην αφήσει μετέωρο το χέρι που απλώσαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποφύγει βήματα που θα δυσκολέψουν την λύση στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Αναφερόμενος στον εντοπισμό ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα πρόσφατα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η ανακάλυψη αυτή ενισχύει περισσότερο την βούλησή τους να μετατρέψουμε την ενέργεια σε ευκαιρία συνεργασίας. «Πιστεύουμε ότι θα λάβουμε χαρμόσυνες ειδήσεις και από τις έρευνές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στη Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις σεισμικές έρευνές μας και στις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο που χαράξαμε μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυση του ψευδοκράτους με έργα μεγάλης κλίμακας, λέγοντας ότι με την μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα το 2015 έλυσαν το πρόβλημα ύδρευσης, χρήσης και άρδευσης, σημειώνοντας ότι η βλάβη στον αγωγό αποκαταστάθηκε μόλις το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες.
«Τώρα συνεχίζουμε τις εργασίες μας πρώτον για φυσικό αέριο πάλι κάτω από την θάλασσα και δεύτερο να μεταφέρουμε ηλεκτρισμό με καλώδια πάλι κάτω από την θάλασσα. Ουδέποτε θα αφήσουμε μόνη την βόρεια Κύπρο μας. Δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην τελευταία συμφωνία – οικονομικό πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία – ψευδοκράτος, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ σε διάφορους τομείς, από την γεωργία μέχρι τον τουρισμό, από τους μικρομεσαίους μέχρι τις κοινωνικές βοήθειες.
Φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό με τον τρόπο που έφερε νερό στα κατεχόμενα, σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος που είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία συνεργασίας.
Tουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Βούληση των Τουρκοκυπρίων η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο
«Στις τελευταίες εκλογές, οι Τουρκοκύπριοι ξεκάθαρα εξέφρασαν τη βούλησή τους για να διαπραγματευθούν το μοντέλο των δύο κρατών στην Κύπρο» επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτει: «Όλοι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης, θα έπρεπε να σεβαστούν την βούληση των Τουρκοκυπρίων».
Λίγες ώρες μετά την προκλητική επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς περιστροφές δείχνει ποια είναι η νέα στρατηγική της Άγκυρας στο Κυπριακό: Δύο ξεχωριστά κράτη και πλέον ούτε λόγος για το ενδεχόμενο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν της βούλησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και προσθέτει: «Κατά τον ίδιο τρόπο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι ισχυρότερα από τη βούληση των ανθρώπων που -όπως δηλώνει η Άγκυρα- στις τελευταίες εκλογές εξέφρασαν τη βούλησή τους για τη διαπραγμάτευση της λύσης των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο».
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις