Κυριακή
19 Μαΐου 2024

Πρώτη συνάντηση Κασσελάκη με τους βουλευτές – Οι θέσεις «κλειδιά» και ο ρόλος Πολάκη

Πολιτική

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη «εκτός των τειχών», ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Ήταν αναμενόμενο, άλλωστε, τα «φάλτσα» περί «κρατιδίου της Τουρκίας» να μην επαναληφθούν στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τις θέσεις του κόμματος πάνω στα εθνικά θέματα δείχνοντας τη συνέχεια που υπάρχει μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα περάσει με την ίδια επάρκεια και το σημερινό «τεστ» ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας;

Είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει σε ένα από τα όργανα του κόμματος. «Κι αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα», είχε γράψει το 1987 η Λίνα Νικολακοπούλου με τον στίχο να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη σημερινή παρουσία του κ.Κασσελάκη στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Θα του επιφυλάξουν τον ίδιο ενθουσιασμό όλοι οι βουλευτές στην πρώτη τοποθέτηση ενώπιόν τους; Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση; Είναι πολλά τα νέα δεδομένα για τον πρόεδρο και αρκετά τα επί μέρους στοιχεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της πρώτης «μάζωξης» των «47» μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς πληροφορίες για το ποια πρόσωπα θα συνθέσουν το νέο προεδρείο της Κ.Ο. Και κυρίως αν οι βουλευτές από το «αντίπαλο στρατόπεδο» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου θα συμμετέχουν σε αυτό.

Στην τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων σίγουρος θεωρείται ο Νίκος Παππάς. Μέχρι χθες δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποιο ραντεβού με τον Νάσο Ηλιόπουλο παρά την τηλεφωνική επαφή, που σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε. Η συμμετοχή του στο νέο σχήμα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Θέση γραμματέα ή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου φέρονται να διεκδικούν η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Διονύσης Καλαματιανός.

Υπάρχει ακόμα μεγάλη πικρία στις τάξεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την άκομψη απομάκρυνση του Στέργιου Καλπάκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον σήμερα, από τη στιγμή που ζητηθεί η έγκριση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το νέο «διευθυντήριο», οι ισορροπίες που θα κρατηθούν.

Δεν αποκλείεται να καταγραφούν αντιδράσεις από την τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα στη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα ενημέρωση του αρμόδιου οργάνου.

Ακόμα και η μη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας που εκκρεμεί είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως μπει τραπέζι.  Η έγκριση των προτάσεων θα αποτυπώσει τις νέες τάσεις μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν θεωρείται πιθανό να ανακοινωθούν σήμερα και οι τομεάρχες που θα αναλάβουν να ελέγχουν το έργο των υπουργών.

Ο ρόλος του Παύλου Πολάκη

Θολό είναι το τοπίο σε σχέση με το ρόλο που θα έχει τελικά ο Παύλος Πολάκης. Η «μουρμούρα» που προκλήθηκε από την πιθανή τοποθέτηση του ως υπερσυντονιστή των ΕΠΕΚΕ φαίνεται να προκάλεσε αρκετούς κραδασμούς.

Για τις επαφές που θα έπρεπε να έχει με όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές ακόμα και από τα άλλα κόμματα. Ο οξύς του χαρακτήρας έχει προκαλέσει εντάσεις που ενδεχομένως να δυσκολέψουν τη συνεργασία για το κοινοβουλευτικό έργο.

Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, δηλώνουν αισιόδοξοι πως όλα τα απαραίτητα επόμενα βήματα μετά τη σημερινή ημέρα θα δρομολογηθούν. Θα ακολουθήσουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα Αριστερά για Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων: Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς

Θυμόμαστε και τιμούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους ξεριζωμένους, σημειώνει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όπ...

Φόρτωση άρθρων...