Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ρένα Δούρου: «Ο Τσίπρας δεν είχε ενημέρωση για τους νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι»

Ελλάδα

Για έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο Μάτι ακόμη και όταν είχε αρχίσει η περιβόητη συνέντευξη Τύπου με τον τότε πρωθυπουργό, μίλησε σήμερα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά η Ρένα Δούρου. Η κατηγορούμενη κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της απολογίας της παρείχε έτσι πλήρη κάλυψη στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν μας είπαν λέξη για νεκρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και άφησε βαρύτατες αιχμές για ευθύνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η κυρία Δούρου τότε περιφερειάρχης Αττικής υποστήριξε πως εκείνο το βράδυ όλοι της έλεγαν πως τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ουδείς όμως, όπως ανέφερε, ζήτησε τη βοήθεια της Περιφέρειας. Η ίδια- σύμφωνα με την απολογία της- βρίσκονταν στο ΕΣΚΕ από τις 20:00. Όμως εκεί όλοι της μιλούσαν για μια δύσκολη κατάσταση, όχι για νεκρούς. Αυτή, σύμφωνα με την κυρία Δούρου ήταν η ενημέρωση που υπήρχε για την κατάσταση που επικρατούσε στο Μάτι ακόμα και όταν άρχισε η ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα η τότε περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε: «Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Ακόμη προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν».

Στη συνέχεια περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε εκείνο το βράδυ στο ΕΚΣΕ, μίλησε για φόβο, ανησυχία και παγωμάρα. «Ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί (…)Γύρω στις 9.30 παρακολούθησα συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει εφικτό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση, αν φωτιά είχε φτάσει στην θάλασσα και είχε σβήσει στη θάλασσα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η κ. Δούρου υποστήριξε πως ο υπαρχηγός της όπως και ο κ Τόσκας, ποτέ δεν της ζήτησαν κάτι. «Στις 7.21 τηλεφώνησα στο Νίκο Τόσκα και τον ρώτησε τι συμβαίνει. Μου είπε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιές. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια» ανέφερε και απευθυνόμενη στο δικαστήριο είπε: «Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό Πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε ένα συνδράμει στο διασωστικό έργο. Αλλά εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων. Είδα τον κ. Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε. Ήταν 8.25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς. Όσο χρόνο βρισκόμουν εκεί ρωτούσα και ρωτούσαμε όποιον περνούσε από μπροστά τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα και μου έδιναν την ίδια απάντηση πως τα πράγματα είναι δύσκολα».

Επιπλέον η κ. Δούρου ανέφερε ότι η Περιφέρεια σε όλα τα στάδια επιτέλεσε το έργο της και πως διαρκώς προσπαθούσαν να μάθουν αν υπήρχε κίνδυνος, για να δουν τι μπορούσαν να κάνουν. «Δεν οχυρωθήκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 5.30 η αίσθηση είναι ότι η φωτιά ήταν έρπουσα σε χαμηλή βλάστηση. Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς», επανέλαβε, σημειώνοντας ακόμη πως δεν ήταν δικής της αρμοδιότητα η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων αλλά της Πυροσβεστικής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...