Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Σε ποιες Περιφέρειες και Δήμους θα δοθεί «μάχη» - Οι αμφίρροπες αναμετρήσεις του δευτέρου γύρου

Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Και στις έξι Περιφέρειες που πήγαν στον δεύτερο γύρο η νέα αναμέτρηση θα είναι σκληρή, ενώ στους Δήμους το ενδιαφέρον εστιάζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σαρωτική νίκη στις Περιφερειακές Εκλογές, επτά περιφέρειες της χώρας. Οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος απέσπασαν συντριπτικά ποσοστά και πλέον μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι νικητές στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Βόρειου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Πτωχός, δεν έκοψε το νήμα της πρώτης κάλπης για μερικές ψήφους, αφού άγγιξε το 42,61%. 

Στον δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών έχει απέναντί του τον επί σειρά ετών αυτοδιοικητικό Πέτρο Τατούλη, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 31,86, με την Νέα Δημοκρατία να πιστεύει ότι ο Δημήτρης Πτωχός θα κερδίσει σίγουρα την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Κοντά στην επανεκλογή του έφτασε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Χρήστος Μέτιος. Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 42,3% και στην αναμέτρηση της Κυριακής θα έχει απέναντί του τον «γαλάζιο αντάρτη», Χριστόδουλο Τοψίδη. Τους δύο υποψηφίους χωρίζουν πάνω από 21.280 ψήφοι, γεγονός που δίνει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στον Χρήστο Μέτιο.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αγοραστός, μπαίνει στη μάχη του δεύτερο γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έχοντας προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του και υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κουρέτα. Ο νυν περιφερειάρχης, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel, βρέθηκε πολύ κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε ποσοστό 41,3%, έναντι 34,1% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του με το χρίσμα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αναμένεται σκληρή «μάχη» ανάμεσα στη νυν περιφερειάρχη που έχει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, Ρόδη Κράτσα, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 27,4%, και στον «γαλάζιο αντάρτη» Ιωάννη Τρεπεκλή, ο οποίος πέρασε μπροστά με ποσοστό 32,5%. Το πλεονέκτημα του Ιωάννη Τρεπεκλή είναι ότι κατάγεται από την πολυπληθή Κέρκυρα, όπου έλαβε 43%, ενώ τόπος καταγωγής της Ρόδης Κράτσα είναι η Ζάκυνθος, όπου και επικράτησε με 38,7%, έναντι 24,8% που έλαβε ο αντίπαλός της.

Στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, περιφέρεια που επέλεξε να επισκεφτεί την πρώτη μέρα μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δηλώσει σε όλους τους τόνους τη στήριξή του στον Αλκιβιάδη Στεφανή, το ντέρμπι θα δοθεί με αντίπαλο τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έλαβε 33,8% έναντι 39,9% του γαλάζιου υποψήφιου, με την Κυβέρνηση να πιστεύει στην νίκη του πρώτου.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η στάση που τήρησε ο Κώστας Μουτζούρης τα προηγούμενα χρόνια στο μεταναστευτικό, στην οποία αποδίδουν χαρακτηριστικά λαϊκισμού, καθώς και η δυσκολία στη συνεργασία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων και τελικά θα δώσουν το «πράσινο φως» σε ένα στέλεχος που στέκεται με υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα και μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Μάχη» για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα δώσουν οι Γιώργος Κασαπίδης και Γιώργος Αμανατίδης  Και οι δύο υποψήφιοι φαίνονται αισιόδοξοι και ο καθένας διαμηνύει ότι θα είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των Εκλογών.

Μεγάλα ντέρμπι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Εκτός όμως από τις Περιφέρειες, σημαντικές αναμετρήσεις θα έχουμε και σε δήμους, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε Αθήνα, της Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στην Αθήνα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης -που ήρθε πρώτος την περασμένη Κυριακή με 41,36%-  φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Χάρη Δούκα 14,21%, με τη Νέα Δημοκρατία να θεωρεί σίγουρη τη νίκη του.

Στη Θεσσαλονίκη, αντίπαλοι είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας -που συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 27,33%- και ο Στέλιος Αγγελούδης - που συγκέντρωσε 25,74%- με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Στην Πάτρα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, αντιμετωπίζει τον Κώστα Σβόλη, που δηλώνει αισιόδοξος για την ανατροπή στον δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Ποιες περιφέρειες και ποιοι δήμοι πάνε σε δεύτερο γύρο

- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

- Βορείου Αιγαίου

- Δυτικής Μακεδονίας

- Θεσσαλίας

- Ιονίων Νήσων

- Πελοποννήσου

Οι Δήμοι στους οποίους θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές είναι:

Δήμος Αθηναίων

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Δήμος Αιγάλεω

Δήμος Βύρωνα

Δήμος Δάφνης – Υμηττού

Δήμος Ζωγράφου

Δήμος Ηλιουπόλεως

Δήμος Καισαριανής

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Δήμος Νέας Σμύρνης

Δήμος Πεντέλης

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Δήμος Νέας Ιωνίας

Δήμος Χολαργού – Παπάγου

Δήμος Ηρακλείου

Δήμος Χαλανδρίου

Δήμος Ιλίου

Δήμος Πετρουπόλεως

Δήμος Χαϊδαρίου

Δήμος Περάματος

Δήμος Ασπροπύργου

Δήμος Ελευσίνας

Δήμος Μεγαρέων

Δήμος Διονύσου

Δήμος Παιανίας

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου

Δήμος Σαρωνικού

Στη Στερεά Ελλάδα

Δήμος Καμμένων

Δήμος Λοκρών

Δήμος Σκύρου

Δήμος Ερέτριας

Στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα

Δήμος Άργους – Μυκηνών

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Δήμος Ελαφονήσου

Δήμος Σπάρτης

Δήμος Δυτικής Μάνης

Δήμος Πύλου – Νέστορος

Δήμος Τριφυλίας

Δήμος Ζαχάρως

Δήμος Ήλιδας

Δήμος Πύργου

Δήμος Αιγιαλείας

Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Δήμος Πατρέων

Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Δήμος Άκτιου – Βόνιτσας

Στη Θεσσαλία

Δήμος Παλαμά

Δήμος Τυρνάβου

Δήμος Αλμυρού

Δήμος Ηγουμενίτσας

Δήμος Ιωαννιτών

Στη Δυτική Μακεδονία

Δήμος Δεσκάτης

Δήμος Καστοριάς

Δήμος Κοζάνης

Στην Κεντρική Μακεδονία

Δήμος Θεσσαλονίκης

Δήμος Θερμαϊκού

Δήμος Καλαμαριάς

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Δήμος Παύλου Μελά

Δήμος Νάουσας

Δήμος Κασσάνδρας

Δήμος Πέλλας

Δήμος Πολυγύρου

Δήμος Πύνδας – Κολινδρού

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δήμος Δράμας

Δήμος Καβάλας

Δήμος Μύκης

Δήμος Ξάνθης

Δήμος Αρριανών

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δήμος Ορεστιάδας

Στην Κρήτη

Δήμος Χερσονήσου

Δήμος Αγίου Νικολάου

Δήμος Ιεράπετρας

Στο Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο

Δήμος Λήμνου

Δήμος Χίου

Δήμος Καλυμνίων

Δήμος Ρόδου

Στα Ιόνια Νησιά

Δήμος Ζακύνθου

Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Δήμος Μεγανησίου

Δήμος Νότιας Κέρκυρας

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ειδικό μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους - Μήνυμα κατά της αποχής στις ευρωεκλογές

«Στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρώπη αλλά και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου», τ...

Ανδρουλάκης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ο Δούρειος Ίππος κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χειρου...

Φόρτωση άρθρων...