Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Η ατζέντα και τα επόμενα βήματα στον διάλογο

Με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και κυρίαρχο στόχο να επιβεβαιωθούν τα «ήρεμα νερά του Αιγαίου» που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 ώρα Ελλάδος (11:00 τοπική) και θα γίνει στο λεγόμενο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Από την ελληνική διπλωματία, ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητη η νέα ρητορική μεταστροφή του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος έχει μεν εγκαταλείψει τις προκλήσεις του πρόσφατου παρελθόντος με απειλές του τύπου «θα έρθουμε μια νύκτα» και μιλάει πλέον για «ελληνοτουρκική φιλία», δεν παραλείπει, όμως, να επιζητεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο με τον διαμελισμό του νησιού σε κράτη, ενώ επιτίθεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις και πρωταγωνιστεί στην παρεμπόδιση της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών, που είναι η έκτη κατά σειράν από το 2019, όταν είχαν το πρώτο τετ α τετ και πάλι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

«Πάντα θα αποτελεί μία συνάντηση δική μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά η κανονικοποίηση των διαύλων επικοινωνίας είναι καλοδεχούμενη για δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να είναι γείτονες», είχε πει χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Κυριακή στη ΔΕΘ

Να μην είμαστε μονίμως «στα κόκκινα»

«Δεν είμαι αφελής και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη», είχε αναφέρει, συμπληρώνοντας. «Οφείλω, όμως, να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, αν μας δίνει τη δυνατότητα πραγματικά να πετύχουμε κάτι το οποίο ενδεχομένως οι προκάτοχοί μου να μην μπόρεσαν να το πετύχουν. Αλλά και να μην μπορέσουμε να το πετύχουμε, διότι πολύ απλά θα καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως “στα κόκκινα” και στην ένταση την οποία βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη, ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι «τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα. Είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία». Και είχε τονίσει ότι «ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά, είναι ζητήματα τα οποία δεν είμαι διατεθειμένος, υπό οποιονδήποτε όρο, να συζητήσω με την Τουρκία».

«Εκτός συζήτησης λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

Ως έμμεση απάντηση, εξάλλου, των όσων δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος για δύο κράτη στην Κύπρο, εκτιμάται αποστροφή της ομιλίας του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη ανέφερε: «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες Eθνικές Eκλογές

Επίθεση στον Πρωθυπουργό και στις κυβερνητικές πολιτικές εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που το...

Χίο και Σάμο επισκέφθηκε ο Κασσελάκης (Photos)

Στη Χίο έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άφιξή του στο λι...

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Στις 13 Μαϊού αναμένεται να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επι...

Φόρτωση άρθρων...