Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Σκρέκας: «Εφιαλτικό αυτό που συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ενέργεια»

Πολιτική

Για εφιαλτικό τοπίο στην αγορά της Ενέργειας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. «Αυτό που συμβαίνει γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έως και 350 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω εξαιτίας των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Για να αποτυπώσει καλύτερα το μέγεθος των ανατιμήσεων, έδωσε το εξής παράδειγμα. «Είναι σαν να πήγαινε κάποιος να πάρει ένα λίτρο γάλα και αντί για 1,5 ευρώ να πλήρωνε 10 ευρώ», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στην Ελλάδα, εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας, επιδοτούμε τους λογαριασμούς για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανατιμήσεων. Επεσήμανε ότι καλύπτεται ένα 80% της ανατίμησης στην κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού. 

Ακόμα, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 6% στην ενέργεια, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. «Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα δείτε ότι απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων», διαβεβαίωσε ο υπουργός. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «ζητήσαμε από την Ευρώπη να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί προστασίας».

Αφού δεσμεύτηκε πως η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτα τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μιας και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές είναι εφτά φορές φθηνότερη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κασσελάκης από Άρτα: «Η Ελλάδα είναι μία σκληρή χώρα για όλους όσους είναι έξω από το σύστημα»

Την περιοδεία του στην Ήπειρο συνεχίζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση από την Άρτα. Κατά την επίσκεψη του στο Επιμελητήριο, ο Στέφαν...

Φόρτωση άρθρων...